Vattenskyddsområde saknas efter åtta år

Sedan åtta år tillbaka förser vattentäkten i Forssjö Katrineholm med dricksvatten. Men fortfarande saknas skyddsområde kring vattenverket.

Per Ivarsson, affärsområdeschef VA på Sörmland vatten.

Per Ivarsson, affärsområdeschef VA på Sörmland vatten.

Foto: Stina Järperud (arkiv)

Katrineholms kommun2019-10-17 06:35

Många åtgärder har gjorts sedan den nya vattentäkten i Forssjö togs i bruk sommaren 2011. När Trafikverket byggde om vägen lade de ut gummimattor som leder bort eventuellt bränsleläckage vid en trafikolycka. Höga vägräcken ska förhindra bilar att kunna åka av vägbanan och de stora skyltar som visar var vattenskyddsområdet börjar och slutar sattes upp. Katrineholms kommun har också köpt fastigheten Skirtorp för att riva den som extra säkerhet för täkten.  

Det finns bara en hake. Vattentäkten har inget formellt skyddsområde. Ansökan har inte ens lämnats in. Åtgärderna genomfördes interimistisk i avvaktan på att ett beslut.

– Tillståndsansökan ligger på mitt bord nu. Den ska skickas in innan årsskiftet, säger Lotta Edström, VA-strateg på Sörmland vatten.

Hon förklarar att underlaget till ansökan har varit färdigt tidigare. Men då uppdagades det att det krävdes ett större uttag från sjön Viren och ytterligare brunnar för att säkra vattenförsörjningen till Katrineholm. Därför ansökte man om en ny vattendom och den bearbetas nu av mark- och miljödomstolen. Den utredningen ligger nu till grund för vattenskyddsområdet.

– Annars hade ansökan varit inaktuell redan när den skickades in, säger Lotta Edström. 

Det tänkta vattenskyddsområdet ligger mellan rondellen vid Glysas grav, Forssjö och riksväg 52 mot Nyköping. Ett mindre område där Forssjö hade sin gamla vattentäkt har skyddsområdet kvar och det sägs inte upp förrän det nya tillståndet är i hamn.

Hela Katrineholm, Flen och delar av Vingåker försörjs. Vattnet till täkten leds från sjön Viren till åsen där det filtreras och hamnar i brunnar i området. 

– Vattenskyddsområdet är en av många frågor som vi har jobbat med sedan bolaget bildades 2009. Stora tillverkande industrier och ökad exploatering i Katrineholm har skapat en stor efterfrågan på våra tjänster och vi har inte hunnit med allt, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef VA på Sörmland vatten.

Resursbristen har gjort att ansökan om vattenskyddsområde har prioriterats ned. 

– Vi har prioriterat den verkliga säkerheten istället för att få området inritat på en karta, säger Per Ivarsson. 

Kommunen kan göra ansökan själva om de vill skynda på processen, enligt Ivarsson. 

– Som va-chef kan man ifrågasätta om man har prioriterat rätt. Visst kan man tycka att det har tagit tid. Men med facit i hand har vi gjort rätt. 

Så här såg det ut när vattenverket i Forssjö visades för allmänheten i augusti 2011.
Så här såg det ut när vattenverket i Forssjö visades för allmänheten i augusti 2011.
Karta: Vattenskyddsområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!