På Sörmlandsleden strax söder om Ramsjöhult har det under flera år varit ett problem med enduroåkare. Men under hösten har det blivit värre än tidigare. Det menar Anders Håkansson som är med i CK Ceres. Han brukar cykla på leden och menar att den senaste tiden har det blivit näst intill omöjligt att ta sig fram på grund av hur motorcyklisterna har förstört.

– Det förstör också intrycket av att vara i skogen på en vacker vandrings- och cykelled. Sedan fastnar man med cykeln också.

Han säger att de ledansvariga och cykelklubben brukar åka ut ett par gånger om året och laga de spänger som finns i området.

Artikelbild

Håkan Lindqvist är ordförande i föreningen Sörmlandsleden.

– För de körs också sönder. Vi i cykelklubben brukar gå ut och röja efter sträckorna och göra dem så fina som möjligt.

Själv har Anders Håkansson aldrig stött på någon motorcyklist när han varit ute. Men han berättar om bekanta som gjort det och försökt upplysa om att det inte är tillåtet att köra på leden.

– Senast häromdagen var det en som till och med hade stannat och frågat om vägen till Valla. Då hade min bekant sagt att han skulle åka ut på vägen, men det struntade motorcyklisten i.

Håkan Lindqvist, ordförande i föreningen Sörmlandsleden, säger att de känner till att enduroåkare kör på Sörmlandsleden.

Artikelbild

Sörmlandsleden kring Katrineholm har körts sönder av motorcyklar på flera ställen.

– Det är rött kort som man säger. Det funkar inte att hålla på så för man kör sönder marken och förstör för andra. Det här är något som ligger helt utanför vår vision. Jag blir ledsen av att höra det.

Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra i terräng om inte syftet är jord- eller skogsbruk. Enligt Naturvårdsverket räknas även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder som skapats vid till exempel skogsbruk till vad som klassas som terräng. Håkan Lindqvist menar att det är viktigt att förebygga att folk åker med motorcyklar på lederna. Själv tror han på upplysning och skapa en förståelse snarare än konfrontation.

Artikelbild

– Vi vill stävja det här på ett ödmjukt men hårt sätt. Man måste få en dialog med de här motorcyklisterna och förklara att det inte är ok att köra på leden.