Hårt pressade lärare lovas avlastning

Å ena sidan ”läraren är skolans viktigaste resurs”. Å andra: övertid, sömnlösa nätter, obehag vid tanken på att gå till ett jobb som man trots allt älskar.Dagens lärare är socialarbetare, dokumenterar och administrerar när de egentligen borde få planera sina lektioner. Men snart kan det bli fler händer i skolan, om än tillfälligt. Projekt Arbetslinjen är på gång.

Katrineholm/Valla2011-12-02 05:00

Det är utbildningsminister Jan Björklund som framhåller läraren som den viktigaste resursen i skolan. Men samma lärare som han försöker lyfta är också på många håll på väg att rasa ihop. Enligt TCO är det inte ovanligt med lärare som tänker på jobbet i stället för att sova.

Lärarnas klagan handlar egentligen om att de inte hinner med eleverna.

- Jag älskar mitt jobb, säger Maria Ekberg som jobbar på högstadiet i Valla.

Många kolleger säger likadant. Det kan tyckas motsägelsefullt i en tid när många upplever så mycket press, och när man som på Valla högstadium dessutom lever med ett nedläggningshot. Men känslan som kommer i mötet med en elev som är med på noterna, den kan Maria Ekberg sammanfatta i ett enda ord:

- Eufori.

Hennes kollega Fredrich Innocenti tycker inte att jobbet är så stressigt att väggen är nära. Men bara under de sju år som han har varit lärare har arbetsuppgifterna ökat.

- Det var inte direkt så att man blev förberedd för den biten på utbildningen.

Anders Westerlund är mentor och bildlärare på Nyhemsskolan. Han skriver 500 omdömen på ett år. Det är bara en del av all dokumentation.

- Det tar väldigt mycket tid.

Han jobbar fyra dagar i veckan, men säger att arbetet så gott som alltid spiller över på den femte dagen. Han tycker att det har varit en nedmontering av elevhälsan, och att den märks på särskilt mentorernas arbete. Men trots arbetsmängden trivs han.

- Det är trist att skicka iväg niorna varje år.

Katarina Hallin, Lärarförbundets ordförande i Katrineholm, funderar på om lärarna var bättre på att sätta gränser förr. Kanske var gränserna inte så flytande som de är nu. Kringresurserna i skolan, bland annat skolvärdar, är borta. Det finns lärare som tvättar gardiner och förskollärare som städar, säger Katarina Hallin.

Hon vill att den politiska majoritetens projekt Arbetslinjen, som ska ge 100 tillfälliga jobb inom de kommunala verksamheterna nästa år, ska kunna förläggas till skolan.

- Det har vi sagt ja till, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) som är helt överens med lärarna om att de har en näst intill omöjlig arbetssituation.

Hur många extra händer det blir som kan avlasta lärarna är oklart. Nu är det upp till bildningsförvaltningen att komma med förslag på arbetsuppgifter.

Christina Jansson, rektor på Nyhemsskolan, beskriver lärarnas situation som ett systemfel.

- Lärare jobbar så infernaliskt mycket.

Men samtidigt som hon skulle vilja anställa någon som kan avlasta lärarna så är det de som sitter inne med kunskaperna som krävs för pappersarbetet.

På Nyhem är det en hektisk höst. 25 procent av lärarna är borta efter nedskärningar samtidigt som nya läroplanen och nya betygsskalan ska in i verksamheten. Parallellt med detta läggs pusslet så att kommunen ska ha behöriga lärare på rätt plats när lärarlegitimationen nu införs. Räddningen kanske är det som rektor Christina Jansson kallar Nyhemsandan.

- Personalen ställer upp till 100 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om