Våldet mot kvinnor uppmärksammas i 16 dagar

Våld mot kvinnor är ett globalt problem. Under 16 dagar i november och december uppmärksammas det särskilt.

På måndag hålls en ljusmanifestation för att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Bilden är från en tidigare liknande manifestation.

På måndag hålls en ljusmanifestation för att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Bilden är från en tidigare liknande manifestation.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-11-22 11:05

Kampanjen kallas just för 16 days, alltså 16 dagar på svenska, och pågår mellan den 25 november och 10 december. Dagarna är inte slumpvis valda. Den 25 november är en av FN instiftad dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor och den 10 december dagen för de mänskliga rättigheterna.

I Katrineholms och Vingåkers kommuner håller kvinno- och tjejjouren Miranda och Zontaklubben i en rad evenemang som ska sätta fokus på och sprida information om våldet mot kvinnor.

"Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem", skriver organisatörerna inför "16 days".

– Det här är frågor vi jobbar med varje dag. Nu riktar vi oss utåt i form av föreläsningar och liknande, säger Emma Karlsson från Miranda.

Hon tror att de årligen återkommande 16 dagarna är ett bra sätt att uppmärksamma problemen med våld mot kvinnor.

– Det blir som en tradition, även om det är en tradition man önskar inte skulle behövas, säger hon.

De 16 dagarna uppmärksammas med flera evenemang. På måndagen invigs de med en ljusmanifestation. Den 26 november visas filmen "Barnbrudar" och den 7 december ordnas en boktipslördag på temat med bibliotekschefen Anna-Karin Sjökvist, för att nämna några programpunkter.

Även i Vingåker ordnas bland annat filmvisning med efterföljande diskussion på kommunens fritidsgård. Att Vingåkers kommun deltar i de 16 dagarna är nytt för i år, enligt Emma Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!