Nationaldraget blev en familjefest de luxe. Redan på förmiddagen drog dagens konferencier Therese Fasth i gång firandet från Stadsparkens scen. Det blev ett pärlband av uppträdanden och dagens dragplåster, sångaren Boris René förvandlade­ hela Stadsparken till ett dansande hav.

– Vad gör glada människor? Jo, de dansar, hojtade han inna­n han gav sig ut i publiken som charmig version av råttfångaren från Hameln med ett lämmeltåg av barn hack i häl.

Fjordingen Charmör från stall Harbacken och hans stallkompisar såg till att man både fick åka häst och vagn och sitta upp i sadeln. Den som ville kunde prova att gå på lina hos Katrineholms Slacklineförening.

Artikelbild

Vad är bäst med Sverige?Divan Alain, 10 år, Katrineholm– Att det är ett fredligt land och att tjejer och kvinnor behandlas bra.

En magnet för de yngre besökarna blev Sörmlands sparbanks sumobrottning och popcorn-servering. Nellie Liljedahl och Nemo Lövholm pustade ut efter en hård rond i brottningsringen.

– Det var kul, men jobbigt för dräkterna är ganska tunga, konstaterade Nellie Liljedahl.

Vid västra Sörmlands ungdomsbrandkår fick kompisarna Jasin Kovani och Anel Ramadani prova att släcka en brinnande figurs­ kläder.

– Det är inte så svårt, men vi har fått prova tidigare i skolan när brandkåren besökte oss, berättade Jasin Kovani.

Artikelbild

Sångaren Boris René är känd från tv-programmet Idol och han fick publiken med på noterna under sin fartfyllda show. 

På Gröna kulle var det öppet hus och guidad visning av skyddsrummet för den som sökte svalka­. 99 steg nerför de breda trapporna togs besökarna 20 meter ner under marken till det civil­a skyddsrum som stod klart 1957.

– På den tiden hade Sverige flest kvadratmeter skyddsrum än något annat land och det här skyddsrummet är atomboms­säkert och kan tas i drift på 48 timmar, förklarade kommunens digitaliserings- och kommunikationschef Andreas Peterzé­n som guidade runt.

Artikelbild

Systrarna Samia och Sumaya Allas, 4 och 5 år gamla, passade på att ta en tur på Trolldals trygga kuse Kurre.

Vid 15-tiden tågade Katrineholms musikkår in till pampig marschmusik och högtidstalet hölls av Elisabet Torp som är ordförande i Kulturföreningen Fogelstad. Hon påminde om att en nation aldrig är mer än sina medborgare och citerade Elisabeth Tamm, en av grundarna till Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. ”Den stora världen måste få sitt ljus från den lilla, varje individ måste göra sin insats”.