I tisdags morse fick polisen i Katrineholm in fyra anmälningar om inbrott i bilar som stått parkerade i Laggarhult. Ur bilarna har bland annat rattar och navigationsutrustning stulits. Polisen har undersökt brottsplatserna och knackat dörr i området för att få vittnesuppgifter. Grannar har gjort vissa iakttagelser av fordon i området, men de verkar inte samstämmiga.

Polisen har ännu inga spår efter förövarna, men David Westlin, biträdande lokalpolisområdeschef, har sina aningar.

– Den här typen av brott går upp och ner, det blir tillfälliga toppar. Då drar vi slutsatsen att det är professionella ligor och kriminella nätverk som ligger bakom, säger han.

Sättet som brotten genomförs på gör att det är svårt att avslöja gärningsmännen.

– Det görs skickligt och snabbt och de lämnar inga spår. De stjäl rattar och gps från dyrare märkesbilar och för ut det till andra länder, säger David Westlin.

Flera av bilarna var av märket BMW och polisens teorier bekräftas av Andreas Johansson, som är BMW-ansvarig på Holmgrens bil. De har försäljningsställen runt om i Sverige, dock inte i Katrineholm.

– BMW är bara ett av alla märken som drabbas. Ofta är det tyska, lite finare bilar som utsätts. Man gör en räd och stjäl rattar ur lite tuffare bilmodeller i ett helt kvarter. De förs sedan utomlands och säljs till folk som vill uppgradera sina bilar av enklare modell, säger Andreas Johansson.

För att skydda sig mot liknande inbrott har han några tips:

– Ha helst bilen inlåst i garage. Se till att låsa och larma. Om den står på gatan, ställ den på en upplyst plats där den är lätt att bevaka och det är lättare att tjuven blir påkommen.