Finupp kallas projektet, som ett stort antal högstadieelever arbetat med. Det går ut på att tänka ut och presentera uppfinningar som kan lösa praktiska problem i vardagen och bidra till en bättre värld.

– Huvudgrejen är att de ska träna sin entreprenörsförmåga och se hur de kan lösa problem runtomkring dem och påverka samhället till det bättre, säger Martin Olsson på den kommunala teknikskolan, Komtek. 

På torsdagen samlades eleverna i Komteks lokaler för att visa vad de kommit fram till – sammanlagt presenterades omkring 75 uppfinningar. Bidragen bedömdes av en jury med representanter från skola, näringsliv och föreningsliv.

Artikelbild

| En av de uppfinningar som vann var en kylsäng, som ska hjälpa morgontrötta att vakna. Elise Karlsson, Maja Nilsson, Thea Grundelius och Michelle Gustafsson hade tänkt ut detta.

– Eleverna har utgått mycket från sin vardag, många uppfinningar handlar om mobiler och laddning, säger Alexander Flygare från Sörmlands sparbank, en av jurymedlemmarna.

– Några har också gjort uppfinningar kring väckning, för dem som har svårt att komma upp på morgonen, säger Elisabeth Rindow, lärare på vård- och omsorgscollege.

Alwa Lönn, Elias Nylander och Ali Ahmed som går i årskurs åtta hade tänkt ut ett ipad-skal som både skulle vara tåligt och innehålla solceller för laddning. Eleverna tyckte att de skydd som skolan tillhandahåller för surfplattorna är för dåliga. Och att batterierna ofta tar slut.

Bland vinnarna fanns Elise Karlsson, Maja Nilsson, Thea Grundelius och Michelle Gustafsson, som uppfunnit en "kylsäng". Den ska gå att ställa in, så att den blir kallare på morgonen när det är dags att vakna.