Den 16-17 maj deltar de åtta eleverna i UF-företaget Flawless Design på den stora UF-mässan och SM i Stockholm. Under den regionala Ung företagsamhet-mässan i mars tog företaget hem första pris i kategorin årets hantverk och gick direkt till SM.

– Jag hade inte förväntat mig att vi skulle vinna, säger My Andersson.

Hon är en av eleverna som under gymnasietiden har fått förkovra sig i glaskonst. Skolan investerade i en ny keramikugn 2014, berättar bildläraren Anja Cameron, och idén att skapa i glas kom från en gästande Borlängeskola.

Artikelbild

| Anja Cameron, lärare, samt eleverna Filip Eriksson, Sara Källgren, Jesper Westerlund, Molly Söderholm, Wilma Sundelius, Hampus Hedin, My Andersson och Kim Eriksson som ska tävla för Duveholms gymnasiesärskola i SM i Ung företagsamhet i maj.

Som bekant har skolan ett utbyte med en skola i Kina, och när besök skulle komma därifrån 2015 skapades glaskonst som gåvor till gästerna. På den vägen är det. Eleverna skapar fat, skålar och smycken. Att en grupp skulle starta UF-företag stod klart ganska tidigt.

– Flera elever är väldigt estetiska. Men ofta tar sådana aktiviteter slut efter skolan. Då är det bra att ha fått lite företagsträning, säger Anja Cameron.

Flawless design blev det. Flawless betyder felfri och det är precis vad det handlar om.

– Det kan inte bli fel. Glas är alltid vackert.

Artikelbild

Dessutom kan var och en skapa utifrån sin förmåga och hitta en personlig stil som kan vara allt från grafisk till blommig. Den som inte vill eller kan jobba med själva glaset kan skissa medan någon annan gör produkten. Eleverna jobbar ofta med en genomskinlig skiva som mönstret av färgat glas i olika storlekar läggs på. I glasugnen smälter glaset ihop, fusas, i mycket hög värme. Det tar tre dygn att hetta upp ugnen och låta den svalna. Därefter läggs glasskivorna på formar varefter glaset går tillbaka in i ugnen för att så småningom komma ut som exempelvis ett fat.

– Det tar en evighet att göra, säger My Andersson. Hon är duktig på det tekniska och ser mycket roligt med glaskonsten.

– Man får hitta på själv, göra egna saker, säger hon och visar sitt gymnasiearbete, ett glasfat med domherrar som hon har skapat utifrån en skiss byggd på två olika bilder.

Om några veckor är My Andersson en i gänget som ska tävla i SM på den stora mässan.

– Jag kommer att vara nervös, säger hon.