Tumult på boende – stenkastning mot polis

Sent på tisdagskvällen fick polisen rycka ut till ett boende i Katrineholm. Anledningen var att personalen hade tryckt på överfallslarmet.

Flera ungdomar var aggressiva och attackerade polisen med stenar i samband med en polisinsats på ett boende i Katrineholm sent på tisdagskvällen.

Flera ungdomar var aggressiva och attackerade polisen med stenar i samband med en polisinsats på ett boende i Katrineholm sent på tisdagskvällen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Katrineholms kommun2019-11-13 07:16

Klockan 22:14 på tisdagskvällen kallades polisen och även väktare till ett boende i Katrineholm, efter att åtminstone en ung person uppträtt utagerande och aggressivt. När polisen kom till boendet var stämningen upprörd. 

– Flera ungdomar var aggressiva mot polisen och det kastades bland annat sten mot polisen, säger Björn Öberg, presstalesperson i polisregion Öst.

En pojke blev tillfälligt omhändertagen och belagd med handfängsel.

– Ärendet slutade med en anmälan om misshandel mellan två av de boende och en anmälan om olaga hot riktat mot polis, säger Björn Öberg.

De inblandade är i tonåren.

– Ingen, varken person som kastade sten eller polis blev skadad. Men beteendet i sig är förstås allvarligt. Jag tror det beror på sammansättningen av personer. På ett boende eller var det än är någonstans, och det blir väldigt mycket killar i samma ålder och många med samma slags problematik med utagerande beteende eller missbruk, är det svårare att hålla koll helt enkelt, kommenterar Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholms lokalpolisområde. 

Många av dem som hamnar på boenden,  fortsätter Johnny Onbiner, har negativ syn på polisen. 

– Det blir lite "vi mot dem". Men det är upp till dem som driver verksamheten, har man sådana konstellationer måste man ha kompetens att ta hand om det och ha en fostrande roll, när man tagit över vuxenansvaret över de unga. En del i det är att förstå vikten av att ha en god relation till övriga samhället. Vi har inte numerär att besöka alla unga på alla boenden och bygga relationer. Vi möter de stora grupperna i skolorna, där är vi ofta. 

Vissa boenden har fler problem än andra, konstaterar Onbiner, och polisen har tidigare kallats till just det här boendet. 

– Jag kan reagera på att vissa verksamheter blir mer drabbade än andra. 

Johnny Onbiner tror att hans kollegor inom polisen känner viss frustration över händelser som gårdagskvällens. 

– Man har bekymmer med unga under 15 som har utagerande beteende. Våra maktmedel mot personer under 15 är begränsade. Verksamheterna måste kunna ta hand om det själva. Självklart hjälper vi till, som brandkåren när det brinner, men har man problem och har haft det över tid måste man kunna hantera det. 

Katrineholms-Kuriren har utan framgång sökt företrädare för det aktuella boendet. 

Johnny Onbiner, kommunpolis, påpekar att boenden själva måste fostra de unga i vikten av att ha goda relationer med resten av samhället.
Johnny Onbiner, kommunpolis, påpekar att boenden själva måste fostra de unga i vikten av att ha goda relationer med resten av samhället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!