Trädgårdsfestivalen arrangeras av Vingåkers trädgårdsvänner, Studiefrämjandet och Vingåkers kommun. Syftet är att erbjuda inspiration till alla som är intresserade av odling och trädgård. Nytt för i år är att efter själva festivalen, på eftermiddagen, är det en föreläsning i Ekbackskyrkan med "Farbror Grön", Johannes Wätterbäck.

– Det är första gången vi har en stor föreläsare på festivalen. Han kommer för att ge inspiration och prata om att odla året runt, säger Anna Lindner, Vingåkers trädgårdsvänner.

Farbror Grön är bloggare och även känd som poddare tillsammans med Sara Bäckmo. Han har skrivit en odlingsbok som handlar om ätbara grödor. På sin hemsida skriver han att föreläsningen "odla hela året" handlar om "hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få fler skördar på liten yta, hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan".

Anna Lindner har under de senaste åren sett ett tydligt ökat intresse för odling och närproducerat.

– Trädgårdsintresset har gått ner i åldrarna. Många vill vara självförsörjande. Vi vill uppmuntra och stimulera folk att inte vara rädda att prova sig fram och odla själva.

Förutom föreläsningen kommer även 28 utställare att vara på plats i Tennisparken.

– Det blir ett väldigt blandat utbud. Här kan man köpa växter, trädgårdsprodukter, grönsaker, marmelad och krukor.

Hon tipsar om att perenner är högaktuellt nu och kan vara värt att införskaffa under festivalen till en billig peng.