När maken gick i pension bestämde sig makarna för att flytta till Katrineholm. Orsaken var dels att de har haft sommartorp i Vingåker sedan 1991, dels att alla barn bor på några mils avstånd från orten.

– Den äldsta sonen har sommarställe i Ärla, den andra sonen bor i Björnlunda och dottern bor i Norrköping, berättar Yvonne Jansson Hagström.

Hon och hennes make fick en lägenhet, fyra trappor upp, i det nybyggda huset mitt emot Safiren.

– Här har vi bara 2,5 mil till landet i stället för 17, säger hon.

– Jag har bott, levt och arbetat hela livet i Stockholm, men jag saknar inte stan. Det Stockholm som vi är vana vid finns inte kvar. Samhället ägs av 30-åringarna i dag. Antingen syns man inte alls eller så tittar de på en som att "vad gör du här".

Yvonne Jansson Hagström tycker att Katrineholm är en trevlig stad.

– Kommunen gör så mycket för invånarna. Och vi har nära till allting.

– När vi precis hade flyttat hit tog vi en köprunda med bilen för att fixa en massa ärenden. När vi kom tillbaka hem hade vi åkt en mil. I Stockholm hade vi fått åka minst fem mil för samma ärenden, säger Jan-Erik Jansson.

Makarna har gått på bio ett par gånger. Och de går gärna ut och äter när tillfälle ges. I Stockholm hade de nära kontakt med grannarna i bostadsrättsföreningen och ibland arrangerades fester.

– Eftersom vi är jämnåriga med alla som bor i huset skulle det vara roligt att dra i gång något. Det vore roligt att lära känna folk, tycker Yvonne Jansson Hagström.

Därför ska hon också dra med sig sin make till PRO.

– Han har lovat att följa med.

Däremot är inte Yvonne Jansson Hagström lika förtjust i alla gupp i gatorna. Eftersom hon är reumatiker gör varje gupp ont att passera. Hon skulle också önska att Drottninggatan innehöll mer än pizzerior och restauranger och så skulle hon gärna se det där planerade huset på torget, vilket hon hoppas skulle ge plats för fler butiker och en trevlig inramning.

Tror du att det är möjligt att det kommer att bo 40.000 invånare i Katrinholm år 2030?

– Jag tror att det är realistiskt, säger Yvonne Jansson Hagström och berättar att hon känner flera som lämnat storstaden för en fortsättning i Katrineholm

– Jag tror att folk mer och mer kommer att flytta ut ur Stockholm. Det funkar inte att ha barn där. Det funkade med nöd och näppe när vi hade barn där.