Vid Hjälmargårdens parkering står en grupp ivriga vandrare redo att ge sig iväg. En del har stavar, de flesta har en ryggsäck och när Bernt-Erik Halvarsson busvisslar blir det tyst. Sven Envall berättar att turen är cirka sex kilometer med kaffepaus vid Lindbols skola.

– Det är jättekul att se nya ställen där man aldrig har varit, säger Eva Ahlenius.

Vandringarna sker i Sörmland. Morgonsamlingen är alltid på Stalls backe i Katrineholm och där bestämmer gruppen gemensamt var de ska gå. Sen samåker de till startplatsen i bil.

Artikelbild

Allsång Görans texter åker fram. Tisnarens strand nära Tisnarbaden 2 juni 2009.

– Vi försöker variera sträckorna så mycket som möjligt. Ibland räcker det att gå en sträcka åt det andra hållet så ser man andra saker, säger Bernt-Erik Halvarsson.

Den första vandringen genomfördes 28 september 1993 längs Krämbolsleden. Ett gäng äldre orienterare kom på idén med att motionera tillsammans på tisdagsmorgnarna, då helgerna ofta var fulltecknade med tävlingar och andra aktiviteter. Fikastunden halvvägs är en viktig stund och var hundrade gång äter gänget lunch ihop.

– Nu är det 1000 gånger så är det något alldeles extra, säger Bernt-Erik Halvarsson.

En del av de tidigare deltagarna kommer bara till lunchen där också gamla bilder ska visas.

Artikelbild

Allsång vid Tisnarens strand 2 juni 2009.

– Alla orkar inte längre gå en mil, säger Sven Envall.

Promenaderna genomförs i ur och skur 40 gånger per år med uppehåll under sommaren och kring jul. Oftast är sträckan kring milen, vädret och tillgängligheten påverkar. Om någon i gruppen känner till trakten brukar hen berätta lite om platserna som gruppen passerar.

Artikelbild

En kort sträcka längs asfaltsvägen inledde turen.

– Det är roligt att vi är så många. Det är socialt och trivsamt att träffas. Vi får frisk luft i stället för att sitta på ett fik, säger Sven Envall.

Han berättar att det är lite extra festligt är det när Göran Isaksson har haft med sig tapetrullar med sångtexter som han sätter upp på ett träd och tar ton till en allsång.