I fredags eftermiddag städades Tallåsaulan undan efter Söderniornas skolavslutning. På lördagen intogs den stora samlingssalen av de som ligger tre år före på vägen in i vuxenlivet: årets studenter från centrala Lindensgymnasiet.

I år var det 136 elever som skulle ta studenten från gymnasiets program: ekonomi, handel- och administration, hotell- och turism, restaurang- och livsmedel samt vvs- och fastighet.

Medan de fortfarande käkade frukost i gymnasiket nere på Kungsgatan började familj, släkt och vänner strömma till aulan. Där fanns till exempel Cecilia Afram som väntade på sonen Daniel Kalayjian, som skulle ta studenten från ekonomiprogrammet.

Artikelbild

– Jag är alldeles gråtmild och vi är jättestolta. Vi har sett fram emot det här länge, sa mamma Cecilia och fick medhåll av sonens pappa Jakob.

Vad de hade för planer för Daniel efter examensceremonin?

– Det blir fest! sa styvpappa Afram Afram med dottern Celina i famnen.

Men mycket skulle ske innan dess. Till ljudet av visslande pipor, partytutor, dunkande musik och skrålande sång började grupper av studenter att närma sig. Snart var aulan fullsmockad av finklädda ungdomar med vit-svarta studentmössor och många anhöriga.

Artikelbild

Ceremonin var öppen för familj och vänner så länge där fanns plats att tillgå. Många valde dock att vänta utanför portarna för att få en bra plats med goda foto-ops inför utspringet.

Inne i aulan höll Lindengymnasiet en traditionell avslutning med utdelning av stipendier, premier och – förstås – slutbetyg. Rektor Erik Öberg och biträdande rektor Jenny Perry Janerin stod för fiolerna, understödda av ett volymstarkt liveband på scenen.

Artikelbild

Bland studenterna var stämningen förväntansfull, lite lättad och, förstås, uppsluppen. I stolsraderna satt bland många andra Hannes Alderfeldt, Selman Drmaku och Abdullah Abdulrazaq från Handels- och administration.

– Men i tidningen kan du skriva att vi går ut ekonomi! skojade Abdullah.

Artikelbild

Efter att rektor utlovat sin första avgångskull Katrineholms bästa avslutning och betygen delats ut blev det allsång: "Den blomstertid nu kommer". Men förstås också, med alla närvarande studenter ihopträngda på scenen, en höjdarversion av "Studentsången". Det fick nästan aulans tak att lyfta ur fundamenten.

Emil Svensson och Simon Åhlund, klasskamrater på vvs- och fastighetsprogrammet, kunde knappt bärga sig innan det var dags att springa ut.

Artikelbild

– Det känns mäktigt, tyckte de om ögonblicket före "tjurrusningen" till familj och vänner och var mycket nöjda med dagen så långt.

Sedan var det dags för det alla där ute väntat på.