I fredags införde Ica-butikerna stopp för försäljning av engångsgrillar och i helgen valde Coop att göra detsamma. Den höga brandrisken är anledningen till försäljningsstoppet.

– Vi vill inte vara med och bidra till skogsbränder. Vi har ju fortfarande picknickgrillar, men man ska vara försiktig med dem också, säger Jessica Holm som är försäljningsansvarig på Ica Maxi.

Några reaktioner från kunder har butiken inte fått, trots att det brukar säljas många engångsgrillar inför midsommarhelgen.

– Vi följer utvecklingen och så fort faran är över kommer de att finnas till försäljning igen.

Den tidiga starten för sommarsäsongen märks tydligt i butikshyllorna konstaterar Jessica Holm.

– Allt vi snart skulle ha börjat sälja har vi redan sålt. Som bords- och golvfläktar, de tog slut alldeles för tidigt trots att vi hade laddat upp. Uppblåsbara badleksaker har vi också börjat sälja tidigare än vad vi brukar.

Räddningschef Mattias Gårdholt på västra Sörmlands räddningstjänst tycker att försäljningsstoppet är ett mycket bra initiativ.

– Grillen är varm jättelänge och det folk oftast gör bort sig på är var man gör av askan efter grillningen. Det viktigaste är underlaget och var man gör av askan. Man ska var försiktig med engångsgrillar eftersom de står så nära marken. Ställer du en engångsgrill på en grusplan händer inget.

Trots de senaste dagarnas regnväder är brandrisken inte över på långa vägar.

– Vi är glada för varje regndroppe som kommer, men det är fortfarande väldigt torrt ute i skog och mark, säger Mattias Gårdholt.