– Det är alldeles för tidigt att gå in i de detaljerna. Jag måste komma dit först, säger Stefan Toll om hur han tror att han kommer att prägla kommunens näringslivsarbete.

Men en viktig sak för honom blir att snabbt träffa så många företagare i kommunen som möjligt. Visst måste man också arbeta för att få nya företagare att etablera sig i kommunen, men det är också viktigt att behålla dem som redan finns här, menar han.

– Det är mycket billigare att behålla ett företag, än att jaga nya, konstaterar han. Vårdar man inte det man har så är risken att de försvinner.

Toll är anställd som vd för Ektab fram till den 23 oktober, men kan eventuellt komma att byta jobb innan dess om en överenskommelse nås med den nuvarande arbetsgivaren.

– Vi hoppas på att han ska börja så snart som möjligt, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheten om att Stefan Toll blir ny näringslivschef presenterades på kommunens vårbuffé på torsdagskvällen. Dessförinnan hade Stefans Tolls nuvarande personal på Ektab liksom all personal inom Sörmlands Media informerats.

Göran Dahlström är nöjd med rekryteringen. Han betonar att Stefan Toll ska arbeta även med att sälja och att marknadsföra kommunen.

– Han kommer att jobba proaktivt, även utanför Katrineholm och kanske utanför Sverige med att sälja Katrineholm, säger Dahlström.

Rekryteringen har skett genom en rekryteringsfirma, som har granskat och tagit fram kandidater till tjänsten. Därefter har intervjuer gjorts under ledning av kommundirektören Sari Eriksson och Lars-Herman Larsson, som jobbat som senior advisor åt kommunen.

– Jag har inte varit med i några intervjuer, utan det är Sari Eriksson och Lars-Herman Larsson som har skött detta, säger Dahlström.

Rekryteringen har skett enligt en profil, som ska passa Katrineholms kommun, säger Dahlström.

– Det blir en helt ny roll, som näringslivschefen kommer att ha.