Gästerna möttes av gotlandsrussen Impreza och Avensis som bar runt på ridsugna barn vid Djulö camping. Ägaren till ponnierna, Tina Andersson från Grindberga gård utanför Forssjö, var inställd på att jobba under helgen.

– Jag kör buss och i dag har jag en förbeställd tur, men jag hinner med lite jordgubbstårta och sill innan jag ska åka.

En bit bort vid hoppborgen sitter Veronica Koivisto och passar barnen som glatt skuttar upp och ner.

Artikelbild

Rasmus hjälper de vuxna att bära.

– På midsommar vill jag vara med familjen och dansa runt stången med barnen. Det är första gången vi är på Djulö, vi har provat olika midsommarfiranden.

Lena Sirrewius ska hålla i dansen från den provisoriska scenen.

– Jag har gjort det i säkert tio år, det är kul. Jag gillar det här med traditioner och vill gärna föra vidare visorna. Det måste vara dragspel på midsommar och har man fiol också, så är det fulländat.

Inne bland husvagnarna sitter säsongscamparna Kenth Lundgren och Kjell Carlsson och väntar på att få bära fram majstången.

Artikelbild

Ola Forssander, Tord Forssander och Lena Sirrewius.

– Jag hoppas det kommer några fler, för annars blir det tungt, säger Lundgren.

Framför dem på några bockar ligger midsommarstången redo, dekorerad med flaggspel, björkris och blommor. Ett otränat öga kan se rosor, hundkex, nejlikor, ormbunke och gerbera.

Artikelbild

Midsommar på Djulö.

– Vi brukar fråga några av gästerna om de kan bära fram stången. Midsommar är årets höjdpunkt för oss och campingen har varit fullbokad sen en månad tillbaka, säger campingvärden Jessica Silov.

Så är det äntligen dags för det kanske mest spännande ögonblicket när midsommarstången ska ställas på plats. Flera frivilliga har strömmat till och resningen av den sju meter höga stången går smidigt och publiken applåderar.

Artikelbild

Seija Söderling och Anita Hannomaa.

Seija Söderling och Anita Hannomaa har varit med och plockat blommorna och passar på att ta en bild på sig själva intill majstången.

– Men det var svårt att hitta blommor i år för att det har varit så torrt, säger Söderling.

Artikelbild

Noor, Arwid och Alicia Koivisto.

Så kan dansen äntligen börja. Lena Sirrewius, Tord Forssander och Ola Forssander börjar spela och på repertoaren finns de traditionella sångerna " Små grodorna", "Vi äro musikanter" och "Karusellen".

Se när de frivilliga bär fram stången: