Sjukvårdspersonal slarvar med handsprit

Landsting som följer hygienrutiner kan få extra pengar nästa år. Men sjukhusen i Sörmland lever inte upp till kraven. Här använder bara drygt hälften av vårdpersonalen handsprit före patientkontakt.

Katrineholm/Sörmland2011-12-29 17:00

Landsting som följer hygienrutiner, minskar förskrivningen av antibiotika och rapporterar överbeläggningar kan få extra patientsäkerhetspengar nästa år. Under 2012 ska 525 miljoner kronor till landstingen fungera morot för bättre patientsäkerhetsarbete, enligt en överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

För att få del av bidraget måste landstingen uppfylla vissa krav. Två gånger per år kontrollerar Landstinget i Sörmland hur hygienrutinerna följs på sjukhusen. Personalen blir förvarnad om vilken vecka, men inte vid vilket tillfälle kontrollen sker. Men Ingela Nilsson, hygiensjuksköterska vid Landstinget i Sörmland, ser ingen risk för att personalen enbart skärper hygienrutinen under kontrollveckan.

- Då skulle vi inte få det resultat vi får, konstaterar hon med ett skratt. Sörmland ligger inte bra till när det gäller hygienrutiner. Bara drygt hälften av personalen vid länets tre sjukhus använder handsprit före patientkontakt, berättar hon.

Inte medvetet

- Jag tror inte att det beror på medvetet slarv. Man förstår nog inte konsekvensen av att inte sprita händerna. Många säger att de tycker det är kladdigt att använda handsprit, berättar hon. Men det går inte lika bra att använda tvål och vatten, som bara till 30 procent reducerar mikroorganismerna på händerna, medan handspriten med alkohol i stället dödar 100 procent, enligt Ingela Nilsson.

Vill bli påminda

Personal har enligt Ingela Nilsson själva efterfrågat påminnelser på dörrar och handfat om att använda handsprit.

Skälet till slarvet kan vara att uppmaningen att använda handsprit är relativt ny i vården, tror Svante Sjöstedt, chef för patientsäkerhetsenheten i Sörmlands läns landsting.

- Just det momentet har Socialstyrelsen framförallt betonat sedan vinterkräksjukan blev ett problem för sex-sju år sedan. Många kan ha missat det, säger Svante Sjöstedt, som trots allt tror att sjukhusen hinner förbättra sina rutiner så mycket att landstinget får ta del av patientsäkerhetspengen nästa år.

100 miljoner

En nyhet i överenskommelsen är 100 miljoner kronor till de landsting som mäter antalet överbeläggningar på sjukhusen och rapporterar in detta till en nationell databas. I dagsläget har Landstinget Sörmland enligt Svante Sjöstedt ännu inget system för detta.

- Överbeläggning är periodvis ett problem, bland annat på Kullbergska sjukhusets medicinavdelning. I- dag löser man den situationen genom att lägga in patienter på avdelningar i Nyköping eller Eskilstuna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om