I går gick Katrineholms och Vingåkers F-9-elever på efterlängtat sommarlov. I dag är stunden kommen för alla skolavslutningars moder: studenten.

Totalt 402 elever lämnar vid lunchtid sina skolor för att aldrig mer återvända. De springer ut till glädjeyra och fest, men också till tårkantade avsked och en smula melankoli.

På kkuriren kommer du senare under lördagen att kunna se mängder av bilder från avslutningen.

Artikelbild

| Så här såg det ut när Lindengymnasiet i fjol höll avslutning i Tallåsaulan.

Först på sista skoldagens schema står dock betygsutdelning och en avslutningsceremoni med sång, musik, tal, stipendieutdelningar och – som brukligt är – en hel del spex.

Elever och personal vid Duveholmsgymnasiet och KTC, Katrineholms tekniska college, avslutar tillsammans i ”Duves” aula. Den blir då så fullsatt att familj och vänner får lov att följa ceremonin utomhus på storbildsskärm. Lindengymnasiet har sin avslutning i Tallåsaulan, där ett begränsat antal anhöriga och andra gäster får plats.

Om du inte befinner dig på någon av dessa platser, kan du alltid ta dig till Katrineholms centrum och följa avslutningsyran i den traditionella flakkortegen som går genom stan. Fordonen med alla studenterna börjar rulla någon gång mellan klockan 13 och 14 och utgår från Tallåsaulan.

Dit kommer kortegen från Duveholmsgymnasiet för att ansluta till Lindens kortege. Studenttåget tuffar sedan iväg på Linnévägen upp till Ica nära, där den svänger norrut mot Vasabron. Kortegen tar av vid Shell in på Fabriksgatan och följer därefter Kungsgatan söderut tillbaka till Linnévägen och Tallåsaulan.

Dröj inte om du vill ta del av studenternas glädjefnatt – kortegen gör endast två varv innan den rullar ner mot Duveholmsgymnasiet för avstigning.

Studenterna har då några timmar då de kan pusta ut och festa med familj, släkt och vänner innan det blir dags att på allvar slå klackarna i taket. På kvällen är det stor studentfest på Safiren så räkna med att alla skolavslutningars moder kommer att fortsätta in på småtimmarna.