Skollagen är tydlig med att skolan ska vara avgiftsfri. Dock får en obetydlig kostnad tas ut vid enstaka tillfällen. Det kan handla om allt från att barnet ska ha med sig en frukt till skolan varje dag till biljetter till skolresor.

Få kommuner har dock tagit fram riktlinjer för de obetydliga kostnaderna och övriga insamlingar i skolan. Det visar en ny rapport av barnorganisationen Majblomman.

Vingåker har visserligen ingen policy att följa men Vingåkers kommun uppger samtidigt i rapporten att den "obetydliga avgiften" för eleverna ska vara 0 kronor.

Artikelbild

Ingegerd Rask, lokalföreningen Majblomman i Vingåker.

Såväl Katrineholm som Vingåkers kommuner har som policy att skolan alltid står för matsäcken vid skolutflykter.

– Tidigare har föräldrar uppmanats att packa matsäck till sina barn men det har kommunen satt stopp för. Det ska skolan sköta. Skolan är tillräcklig komplex som den är så kan vi ta bort sådana här saker ska vi göra det, säger Robert Skoglund (S), ordförande i socialnämnden i Vingåker.

Katrineholm svarar att man definierar enstaka tillfällen med en gång per termin. Aktiviteten måste dock vara öppen för alla och eleven ska inte behöva betala mer än skolan.

Skolan bekostar, enligt enkäten, inte frukten till fruktstunden, varken i Vingåker eller Katrineholm.

Ingegerd Rask är aktiv i den lokala majblommeföreningen i Vingåker. Hon märker att många föräldrar har det knapert och att allt fler ansöker om ekonomiskt stöd av föreningen.

Däremot har föreningen inte hittills fått in någon ansökan som är relaterad till skolan.

– Det är väldigt blandade ansökningar. Det vanligaste är dock att barnen behöver kläder, säger Ingegerd Rask.

Inför sommarlovet fick Majblomman i Vingåker in ansökningar från tio familjer.

– Vi försöker att fördela pengarna så jämnt vi kan och så måste vi se till att ha lite kvar att dela ut till jul.

– Det är hemskt att läsa överallt om hur knapert folk har det. Och inte tror jag att det kommer att bli bättre. Jag hoppas att politikerna tänker till inför valet, säger hon.