Skjutbanan stängd efter polisbesök

I 117 år har kulorna avlossats på långhållsbanan i Erstorp. Men nu är det slutskjutet. Banan har stängts efter polisens besiktning.

Ingemar Carlsson har tidigare tävlat i banskytte. Nu är han sekreterare i Julita skyttegille. Bakom honom syns hållarna till måltavlorna och det numrerade kulfånget.

Ingemar Carlsson har tidigare tävlat i banskytte. Nu är han sekreterare i Julita skyttegille. Bakom honom syns hållarna till måltavlorna och det numrerade kulfånget.

Foto: Stina Järperud

Julita2019-10-23 06:35

Långhållsbanan i Erstorp har används av Julita skyttegille sedan föreningen bildades 1902. Vid en inspektion av polisen den 18 september upptäcktes brister i säkerheten. Skjutbanan stängdes omedelbart. 

– Kulfånget är för lågt i förhållande till skjutplatsen. Kulor kan löpa iväg och gå åt skogen och det blir inte bra, säger Ingemar Carlsson, sekreterare i Julita skyttegille.

En låst vägbom blockerar infarten till banan och på den sitter det en lapp som talar om att banan är stängd. Bortom bommen finns ett gammalt klubbhus, en skjutvall med ljuddämpande tak och väggar och blinderingen, ett dolt betonghus som skyddar den som manövrerar måltavlorna. Bakom blinderingen finns den höga sandbacke som behöver höjas för att kulfånget ska vara godkänt. 

– Vi var tvungna att stänga banan i och med skjutförbudet. Julita skyttegille har inte råd att vidta de åtgärder som krävs. Vi har inte gjort någon beräkning, men vi inser att det kostar mycket pengar. 

Klubben har inte ens råd med elektricitet vid banan som mestadels har använts av jägare som skjutit in sina vapen. Den har varit godkänd för gevär med kaliber 6,5 millimeter.

– Långhållsbanan har används allt mindre med åren. Ammunitionen är dyr och det är inte många som håller på längre. En del har fallit ifrån av åldersskäl, säger Ingemar Carlsson.

Kvar finns ett sjuttiotal medlemmar som nu får hålla tillgodo med föreningens andra skjutbanor i Julita. De har en 50-metersbana för kaliber 22 bakom idrottsplatsen Öljevi samt en tio-meters-luftgevärsbana i källaren under pizzerian. 

Polisen besiktigar skjutbanor vart femte år och de allt strängare säkerhetsinstruktionerna fällde långhållsbanan i Erstorp. I besiktningsprotokollet framgår det att vallen som fungerar som kulfång skulle behöva vara cirka åtta meter hög, i och med att avståndet mellan kulfång och måltavlor är så pass långt som 20 meter. 

– Det känns inget vidare. Det är en 117-årig tradition som går i graven. Det är vemodigt.

Vad som ska hända nu är ännu oklart. Föreningen äger inte marken utan har endast dispositionsrätt. 

– Jag har underrättat markägaren, Gimmersta, men inte fått något svar. De har fått en nyckel till bommen. Vi är tacksamma om de vill hjälpa oss, säger Ingemar Carlsson.

Skjutförbudet gäller tills säkerheten är åtgärdad och banan har godkänts av polisen vid en ny besiktning. 

Blinderingen, ett dolt betonghus som skyddar den som manövrerar måltavlorna.
Blinderingen, ett dolt betonghus som skyddar den som manövrerar måltavlorna.
Karta: Långhållsbanan i Erstorp, Julita
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!