Många känner till Elvira Madigan och Sixten Sparres olyckliga kärlekshistoria som slutade med deras gemensamma självmord 1889. Mindre känd är historien om Rudolf Söderqvist och Dagmar Nyberg som gemensamt tog sina liv i Katrineholms Folkets park den 13 september 1915.

Händelsen skapade stor uppståndelse, men tystades sedan ned. Paret var skådespelare och skälen till deras beslut var problem med hälsa, ekonomi och att de saknade sysselsättning. Enligt kulturforskaren Ingemar Andersson, som läst om självmordet av en tillfällighet, sökte de ofta gemensamt engagemang och när Dagmar Nyberg ensam erbjöds jobb tackade hon nej.

Rudolf Söderqvists sista engagemang var en idrottsbasar i Katrineholm. Enligt en vän, som Söderqvist bodde hos, skickade han ett telegram till Dagmar Nyberg i Stockholm. I det stod det: "Allt klart. Kom! Rudolf".

Dagmar Nyberg kom till Folkets park vid klockan 21. Paret spelade på tombolan och tog sedan in på Nya hotellet. Senare på natten lämnade de hotellet och återvände till Folkets park. På morgonen hittades de döda vid parkgrindarna av parkarbetaren Oskar Karlsson. Dagmar Nyberg var skjuten med en revolver i hjärtat och Rudolf Söderqvist, som fortfarande hade revolvern i handen, i huvudet.

Natten före självmordet skrev de avskedsbrev. Dagmar Nyberg efterlämnade en son som hon bad sin mamma ta hand om. Paret önskade bli begravda i samma grav, men deras önskan följdes inte. Hon begravdes i Stockholm och han i Norrköping.

– Kanske inspirerades de av Elvira Madigan, säger Ingemar Andersson.