Mycket är sig likt i butiken och många gamla kunder som inte har besökt Sjölins på flera år kan känna igen delar av inredningen.

Trots det har det mesta förändrats i sortimentet. Från början var det en kombination av pappershandel, diverse små udda saker – och tobak naturligtvis.

Under en period strömmade kunderna in för att handla skämtsaker. Här fanns allt från pruttkuddar till lösnäsor. Kräftskivans partytillbehör hade sin givna plats.

Artikelbild

Lars Sjölin är nu helägare av bolaget som driver Sjölins tobak vidare med hustrun Jenny som stöd.

– Vi var tvungna att köpa så många av varje produkt att en del blev liggande och så går det inte att ha det, berättar Lars Sjölin.

Med vad har ni ersatt det som ni fasat ut?

– Det är framför allt olika tjänster som att betala räkningar och att hämta paket, men tiderna ändras och det gäller att snabbt kunna ställa om. Det som har följt med oss genom åren är tobaksprodukterna. Men vi konkurrerar med olika sätt att kringgå skattelagarna, sätt som inte vi använder oss av även om det är lagligt, säger Sjölin.

Har det alltid varit självklart för dig att ta över efter din far?

– Nej, från början när jag inte arbetade i butiken så hade jag inte tankarna på att ta över. Men efter att jag började arbeta här på heltid 2011 växte det fram till en självklarhet.

Känner du någon press att fortsätta hålla liv i Sjölins?

– Nej, det är bara roligt. Min far gav förtroendet till mig vartefter och jag tror att han gillade det jag gjorde och att det blev bra.

Processen med övertagandet har varit lång och krånglig med mycket byråkrati innan allt blev klart och aktiebolaget godkändes. Trots att Lars Sjölin har arbetat många år i företaget så är det lite som att börja om från början med alla tillstånd och bankkonton, berättar han.

Den 1 juli blev övertagandet helt klart.