­– Vi öppnade vår uteservering den 1 april, säger Matilda Kekokangas som är platschef på Espresso house.

Trots att det varit svala dagar i början av april behövs det inte mer än att solen tittar fram för att gästerna tar med sig kaffekoppen ut.

­– Solen är viktigare än värmen. Och är det varmt och sol så är det först till kvarn som gäller på uteserveringen, säger Kekokangas.

När uteserveringen kom på plats var det på en bestämd yta.

­– Det är lite pilligt, men jag kollade på en bild från förra året och det ska vara näst intill på pricken. Det är viktigt att vi är på vår yta, säger Kekokangas.

I centrum finns sex uteserveringar med tillstånd att välja bland för de katrineholmare som likt surikater vill vända sina ansikten mot solen.

­– Uteserveringar är ett fint inslag i stadsbilden, vi vill ju ha ett levande centrum och då behövs uteserveringar, säger Bernt Malmgren på Katrineholms kommun.

Reglerna för uteserveringarna regleras av kommunerna, men det är polisen som är tillsynsmyndighet och utfärdar tillstånden.

– Det är bra att ta kontakt med kommunen innan man vänder sig till polisen. Det finns en del att tänka på när det gäller placering och utformning, säger Malmgren.

I kommunens riktlinjer för uteserveringar står det bland annat att de "ska vara en del av gaturummet och att det blir bäst då bord och stolar placeras direkt på marken". Trätrallar, plastmattor och uppbyggda podier är bannlysta, liksom vita plastmöbler.

­– Rastplatsmöbler är inte heller okej, vi vill ju att det ska vara fint, säger Malmgren.

Det kostar att ha servering på kommunens mark. För en uteservering utan alkohol är priset 150 kronor per kvadratmeter och säsong, med alkohol är priset det dubbla.

– Det ska inte vara gratis att utnyttja kommunens mark. Det kostar, och kräver tillstånd, även för den som vill ha varuställ och gatupratare på kommunens mark. Hur skulle det annars se ut?, säger Malmgren.

Josefin Krontorp är tillståndshandläggare hos polisen och ser inga generella problem med tillstånden för uteserveringar.

­– Polisen gör inga kontinuerliga kontroller av uteserveringarna. Kommunerna har koll och meddelar oss om det är villkor som inte uppfylls, och då tar vi kontakt med den som har tillståndet, säger Krontorp.

I Katrineholm forsätter säsongen för uteserveringarna fram till och med den 30 oktober.