– Vi har lagat mat i fyra dagar, från morgon till kväll, berättar Huda Abuo Table som serverar sambosa, en rätt från Somalia.

Många var nyfikna och ville smaka på rätterna som fanns att köpa för en liten peng på festen. Monica och Bertil Schörling var två av dem.

– Suverän mat, det är så roligt med så många olika människor och det är kul att prova på mat man aldrig smakat förr, säger de.

Artikelbild

– Jag älskar att träffa människor, det är därför jag vill sitta här och jobba i dag, säger Lottie Virgin, som tagit med sig sin arbetsplats till Valla för att måla naglar.

Lyckliga gatorna är kommunens koncept för gatufester som inleddes 2017 och blev en succé. Målet med Lyckliga gatorna är att skapa stolthet och engagemang och bidra med ökad trygghet och gemenskap.

– Vi vill skapa trevligare bostadsområden och tryggare uppväxtmiljöer för barn, säger Cecilia Björk (S), kulturnämndens ordförande i sitt invigningstal, och tryckte också på att kulturen berikar människors tillvaro och ska inte ha några gränser.

Fiona Broman från kulturhuset Perongen, är en av arrangörerna och lät alla prova åka skateboard. Framförallt var hennes mål att få alla som definierar sig som tjejer att hoppa upp på brädan.

I en uppställd hage finns två kalvar som inte var mer än en månad gamla. Där hade Melvin Andersson, 12, och Elliot Bergh, 3, fastnat.

Artikelbild

Huda Abuo Table, närmast i bild, serverade sambosa, ett friterat degknyte som många på festen ville smaka på.

– Kolla de slickar på mina fingrar, utbrister Melvin Andersson och kollar upp på sin mamma som berättar att barnen inte kan slita sig från de små kalvarna.

Gatufesten gav också besökarna chansen att se en modevisning på scen med kläder från secondhandaffären i Valla, se när unga gymnaster visade upp sin uppvärmningsdans med sin lärare och prova på att balansera boll på, vad arrangören kallade för, planklabyrint. Den som klarade hela labyrinten vann en keps. Mikael Alme, en av de lyckliga vinnarna, gav inte upp i första taget.

Artikelbild

Monica och Bertil Schörling från Stockholm var imponerade över maten och stämningen.

– När man väl har börjat med det här går det inte att sluta, säger han med ett leende.