Precis som i riket blev Socialdemokraterna största parti bland katrineholmarna i årets svenska EU-val. Men till skillnad från rikets 23,6 procent, röstade katrineholmarna som vanligt starkt på S, som här landade på 34,2 procent. En svag ökning sedan sist. Allra störst är S i Nyhem, där partiet får 52,3 procent.

Glappet ner till övriga partier är betydligt större i Katrineholm än i riket. Näst största parti Sverigedemokraterna får här 15,6 procent och passerar därmed Miljöpartiet, som rasar från 14 till 10 procent. MP passeras även av Moderaterna (13,3 procent) och Centern (10,4). Allra störst är SD i Sköldinge-Floda, där partiet får 23,7 procent av rösterna.

Liberalerna gjorde ett dåligt val i riket, och ännu sämre i Katrineholm. Svettiga liberaler satt under söndagskvällens valvaka och våndades innan det stod klart att partiet skulle klara fyraprocentspärren. Men i Katrineholm landade partiet på ynka 2,5 procent och har därmed tappat nästan två tredjedelar av sina röster sedan förra valet. Liberalerna blir omsprungna av både Centern, Kristdemokraterna (7,2 procent) och Vänsterpartiet (5 procent).

Artikelbild

| Jesper Ek (L).

– Jag har inget riktigt bra svar på varför än. Vi ska analysera hur vi drivit valrörelsen. Vi har inte lyckats lika bra som vi hoppats, säger Jesper Ek, Liberalernas gruppledare i Katrineholm.

Han var hela tiden hoppfull att partiet trots allt skulle klara fyraprocentsspärren.

– Det kändes som att vi skulle lyckas, men det är trist att tappa ett mandat. Resultatet var ungefär som väntat efter opinionssiffrorna, tyvärr, säger Ek.

Procentuellt sett är Fi partiet som tappar allra mest i Katrineholm, precis som på riksplanet. Här går de från förra valets 3,5 procent till 0,5 procent av rösterna.

Artikelbild

| Lars-Göran Karlsson (SD).

Valdeltagandet i Katrineholm gick upp från 43,2 i förra EU-valet till exakt 50 procent i år. Allra högst var valdeltagandet i Laggarhult, där 62,1 procent av de röstberättigade röstade.

Lägst valdeltagande i Katrineholm hade valdistriktet Linnéan, som ligger runt Trädgårdsgatan. Där röstade 37,1 procent, vilket ändå är något högre valdeltagande än vid förra EU-valet för fem år sedan.

Även i Vingåker blev Socialdemokraterna största parti, med 30,3 procent av rösterna. Här tappar partiet dock 3,7 procentenheter sedan förra valet. Sympatierna för Socialdemokraterna varierar stort mellan valdistrikten i Vingåker. Från 21,3 procent i Österåker till 42,2 procent i Högsjö.

Sverigedemokraterna gör ett jätteryck och går från förra valets 14,8 till 22,6 procent och närmar sig därmed S.

– Det är jättebra. Vi har fört en bra EU-politik, säger SD:s gruppledare i Vingåker, Lars-Göran Karlsson.

Han tycker att årets valrörelse innehållit mycket smutskastning.

– Det har inte varit mycket faktadiskussioner utan många har kastat skit på varandra i stället. Ingen tjänar på det och folk är nog trötta på det.

Han menar att valresultatet är värdefullt för SD i Vingåker.

– Folk får upp ögonen för oss och vi får fler medlemmar. Då kan vi göra bättre i från oss, säger han.

Andra partier som går framåt i Vingåker sedan förra valet är Moderaterna (landar på 12,5 procent), Centerpartiet (8,9), Kristdemokraterna (7,5) och Vänsterpartiet (6,8). Däremot backar Miljöpartiet till 8,0 procent och Liberalerna går från 6,2 till 2,0 procent.

Även i Vingåker har valdeltagandet ökat, från 43,0 till 50,0 procent. Exakt varannan röstberättigad röstade alltså i årets EU-val, både i Katrineholm och i Vingåker. I Högsjö röstade hela 59,3 procent, men i Centrum bara 44,4 procent.

Via Katrineholms-Kurirens valrobot kan du ta reda på hur folk röstat i ditt område.

Fotnot: Siffrorna är hämtade på Valmyndighetens hemsida och är preliminära, då ett valdistrikt i både Katrineholm och i Vingåker återstår att räkna.