Folk och kultur är den nya kulturpolitiska storsatsningen av Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd. I dag inleds den första upplagan av kulturkonferensen och målet är att evenemanget ska bli återkommande och landets ledande mötesplats för konst- och kulturintresserade.

Men om du vill ha tillgång till alla programpunkter under de späckade kulturdagarna så kostar det – 3125 kronor för ett fyradagarspass för att vara exakt. Många av punkterna i Folk och kulturs digra program går dock att ta del av utan deltagarpass. Eskilstunas officiella besöksguide, Eskilstuna.nu, har listat hur man betalar minst och får ut max av Folk och kultur.

‒Både vi och Folk och kultur vill att så många som möjligt ska ta del av den här upplevelsen, säger Petra Nordström som är digital marketing manager på Destination Eskilstuna som är en del av Eskilstuna kommunkoncern och som står bakom Eskilstuna.nu.

Ni känner inte att ni snuvar arrangörerna på pengar med denna "gratislista"?

‒Nej, det känner vi inte och det gör inte Folk och kultur heller för de har delat listan. Tillhör man målgruppen har man nog redan köpt ett deltagarpass. Seminarieprogrammet man får som deltagare är jättemastigt och stort.

Tror du deltagarpassen är för dyra för gemene man?

‒Det beror på om man är där i tjänsten eller om man har ett väldigt stort kulturintresse. För Eskilstunaborna som kanske inte jobbar med kultur eller är väldigt kulturintresserade finns det mycket att ta del av ändå, det finns något för alla beroende på intresse och plånbok.

På listan över gratisaktiviteter finns en hel del evenemang på utställartorget i Stiga Sports Arena, dit det kommer vara fri entré varje dag. I dag kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) inviga Folk och Kultur och även prata kultur med vice statsminister Isabella Lövin (MP). Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer även föra samtal från scenen på utställartorget under onsdagen och på fredag intar ännu en partiledare, Annie Lööf (C), scenen för att presentera Centerpartiets kulturpolitiska vision.

[fakta nr="2"]

Sörmlands Media, som består av Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms Kuriren, kommer delta och sända live-tv på ekuriren.se från evenemang hela veckan. Det inleds i dag med det direktsända samtalet om det fria ordet mellan Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidnings chefredaktör Eva Burman, Alice Bah Kuhnke, Ulf Kristersson och Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.

[fakta nr="1"]

Utöver utställartorget kommer en rad andra enskilda utställningar vara gratis under de fyra dagarna (se faktaruta) och det finns ett digert kulturprogram där man kan köpa enskilda biljetter (se faktaruta).

Utöver allt detta kommer det att arrangeras en hel del fristående evenemang på bland annat Eskilstuna ölkultur och Munktell Science Park. Sammanställningen över evenemang som är gratis och de evenemang man kan köpa enskilda biljetter till finns på eskilstuna.nu. Hela programmet för Folk och kultur finns på folkochkultur.se.