Med högsommarvärme redan i maj konstaterar floristkollegorna Fia Örman och Olivia Frondelius att det kan vara svårt att hitta ängsblommor till kransen. Mycket är redan utblommat.

– Men det är fint med en helt grön krans också, björk och ek är fint i en krans, säger Fia Örman som är innehavare av nyöppnade Katrineholmsbutiken I min lilla värld av blommor.

Att binda en helt grön krans är också den absolut enklaste varianten av krans, använder man bara björk kan kvistarna fungera som stomme.

Artikelbild

– Eller så köper man blommor eller "nallar" i sina rabatter. Trädgårdsrosor är jättevackra i en krans, säger Oliva Frondelius som är anställd i butiken.

Så här gör du:

Linda en ståltråd av lämplig längd med floratejp. Tejpen ger "klibbig" yta som gör det lättare att placera buketter/kvistar på kransen. Myrtentråd behövs också för att fästa blommorna på kransen. Floratejp och myrtentråd kan du köpa i en blomsteraffär.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

Floristerna Fia Örman och Olivia Frondelius vet hur midsommarkransar ska bindas. Fia Örman, innehavare av nyöppnade butiken I min lilla värld av blommor, har gett sin pappa Per Örman en lite vildare krans med pioner, daggkåpa, olivkvistar och torkat gräs. Olivia Frondelius har gjort en romantisk midsommardröm av vit och rosa brudslöja till kompisen Lisa Nguyen.

Hitta en stor vas eller liten hink att forma stommen runt.

Tips: avsluta stommen med två öglor i stället för att göra en hel krans. Nu kan du reglera storleken på kransen genom en rosett som görs av band som du knyter fast i öglorna.

Artikelbild

[fakta nr="2"]

Gör en liten bukett av de blommor/kvistar du valt. Lägg en bukett/kvist mot stommen och fäst genom ett-två varv myrtentråd runt stomme och bukett/kvist. Upprepa tills kransen är klädd. De sista buketterna/kvistarna läggs omlott med de första för att det inte ska bli något "hål" i kransen.

Artikelbild

Avslutning 1: Om du har en hel krans avslutar du med att göra en ögla av myrtentråden som du kan fästa med enligt samma princip som när man syr. Fäst och vira myrtentråden några varv runt kransen.

[fakta nr="3"]

Artikelbild

Kransmodellerna Per Örman firar midsommar i Frankrike och Lisa Nguyen tillsammans med vänner hemma i Sverige. Han tar seden dit han kommer och satsar på skaldjur, ett glas vitt och havsutsikt, hon tänker sill och färskpotatis med mycket smör och dill.

Avslutning 2: Sätt band i öglorna (se bild 3) om du vill ha en krans som går att reglera. Passa in kransen, knyt en rosett. TIPS: Använd ett vackert band så blir det en dekoration i sig.

Mer hjälp till den perfekta kransen – se hur Fia Örman binder en krans: