– Syftet är att ungdomarna ska få upp ögonen för restaurangbranschen. Vi ska inspirera dem så de förstår att det är roligt att laga mat och göra andra människor glada, säger Fredrik Forss, lärare på Lindengymnasiet.

Vad är det då som bedöms i tävlingen?

– Vi tittar på utseende, smak, samarbete och metod.

Artikelbild

Habib Osman och Zenep Boije från Kunskapsskolan har roligt när biffarna formas. I bakgrunden: lagkompisen Willma Thuné Haraldsson.

Eleverna fick 90 minuter på sig att laga en rätt från en råvarukorg. Det fanns ett hållbarhetstänk i menyn då huvudråvaran är vegetarisk. En av de tävlande var Gustav Ekroth från Södra skolan. Han lagar mat hemma en gång i veckan.

– Då får jag hitta på vad jag vill och experimentera, säger han.

Kristofer Winnehed, som är kock på Julita wärdshus och restaurang Parken, var med i juryn.

– Det är viktigt att man får in det direkt hur man jobbar och plockar undan efter sig. Det kanske inte har så mycket att göra med hur maten blir i slutändan, men då har man gett sig själv de bästa förutsättningarna att lyckas.

Artikelbild

Järvenskolan södras bidrag

Torsdagens vinnare får möjlighet att kvala till en riksfinal. Förra året kom Karineholm på delad andraplats i riksfinalen.

Järvenskolan södra vann torsdagens kockduell och går vidare i tävlingen. De fick även i pris att vara kökschef för en dag samt en trerättersmiddag på restaurang Parken. Samtliga deltagare fick även en signerad bok av Tommy Myllymäki.