Under måndagen presenterade regeringen ett krispaket som innebär 1,2 miljarder kronor i stöd till lantbrukare. Stödet ska gå till att köpa in grovfoder till djuren för att förhindra nödslakt, rapporterar TT. Regeringen räknar med att krispaketet kommer att ge 375 kronor i stöd per vuxet djur. Det kommer dock vara ett tak på 150 000 kronor per gård.

– Allt är välkommet men det är ändå en ringa ersättning, säger Oscar Dieden på Skalltorps gård.

En vuxen ko äter omkring tio rundbalar per säsong, berättar han. Regeringens ersättning kommer att täcka kostnaden för ungefär en halv rundbal.

– Att köpa in en rundbal kostar från 600 kronor och uppåt. Jag har till och med sett priser på upp till 2000 kronor per rundbal. I och med att jag har fått halv skörd kommer jag att behöva köpa in fem balar per djur, säger Oscar Dieden.

Även transportkostnaderna stiger när man inte kan använda sitt eget foder och behöver hämta foder från olika leverantörer.

– Det blir väldigt dyrt och orationellt att åka och hämta foder. Jag ser att min dieselförbrukning är högre än normalt, säger Oscar Dieden.

– Jag såg att moderaterna hade ett förslag om att reducera skatten på diesel, det skulle kunna vara en kompletterande åtgärd, säger Oscar Dieden.