Förra året kostade skadegörelse på skolorna 1,2 miljoner kronor för det kommunala fastighetsbolaget KFAB. Fram tills sista augusti förra året hade det kostat 770 000 kronor. Men i år ser siffrorna helt annorlunda ut, berättar Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB.

– Hittills i år har det kostat 175 000 kronor.

Förra året var Skogsborgsskolan mest utsatt. Skadegörelsen på enbart den skolan kostade 330 000 kronor. under 2017. Hittills i år är summan 20 000 kronor, vilket glädjer Tobias Lundqvist.

– Det är sparade pengar som går direkt tillbaka till skolorna. Vi kan använda dem inomhus, måla klassrum, eller skaffa mer lekutrustning, bygga aktivitetsplaner. Vi vill att folk ska vara på skolgårdarna även på kvällarna, som det är runt Nyhem och aktivitetsplanen där, säger han.

Orsakerna till den minskade skadegörelsen är flera.

– Vi har berättat att vi ska sätta upp kameror. Överallt har man jobbat med belysning och rondering, alltså att det rör sig personer vid skolorna. På skolor som Järven har man också jobbat med elever och med stämningen på skolan, det har nog också haft effekt, säger Fredrik Olovsson (S), styrelseordförande för KFAB.

Tobias Lundqvist nämner trygghetsvandringarna som KFAB genomfört och genomför:

– Vi anordnar trygghetsvandringar med politiker, polis, räddningstjänst, brottförebyggande rådet, skolpersonal, elevråd. Vårt bevakningsföretag ville också vara med.

Den kanske största orsaken till minskad skadegörelse anses vara övervakningskameror. På Sandbäcksskolan har det suttit kameror en tid och skadegörelsen där är i princip nere på noll. Kommunen har tillstånd att sätta upp 23 kameror på Skogsborgsskolan och ska nu inleda monteringen av dem. Men att skadegörelsen minskat också på Skogsborg kan bero på att skyltar om kameraövervakning sattes upp genast, när kommunen fick tillståndet, även om det inte fanns några kameror då.

– Det är nog en bidragande orsak, att skyltarna kom upp, säger Tobias Lundqvist.

Nu ansöker kommunen om att få sätta upp kameror på Västra skolan och på Duveholmsgymnasiet.