Priset på bostadsrätter har mattats något

I juli 2019 nådde snittpriset på bostadsrätter det högsta någonsin i Katrineholm. Men nu har marknaden svalnat något.

Tor-Leif Thuresson, mäklare på Husman Hagberg i Katrineholm, märker ingen avmattning på försäljningen av bostadsrätter.

Tor-Leif Thuresson, mäklare på Husman Hagberg i Katrineholm, märker ingen avmattning på försäljningen av bostadsrätter.

Foto: Roger Culmsee (arkiv)

Katrineholms kommun2019-10-23 13:33

Snittpriset på bostadsrätter har gått stadigt uppåt sedan dippen i december 2018 enligt Svensk mäklarstatistik. Då kostade en bostadsrätt i snitt 14162 kronor per kvadratmeter, samma prisläge som december 2016. Men de första sju månaderna av 2019 har priserna ökat med 16,7 procent i Katrineholm. I juli nådde marknaden den högsta noteringen någonsin med 16526 kronor per kvadratmeter. I den senaste mätningen i september var siffran 16318. 

– Bostadsrätter är väldigt populära och vi har en bostadsbrist i Katrineholm. De med bostadsrätt flyttar oftare än villaägare. Det medför inte samma kostnader att byta när man inte behöver pantbrev och lagfart, säger Tor-Leif Thuresson, mäklare på Husman Hagberg i Katrineholm.

Han upplever att bostadsrätter är enda alternativet för en del köpare som inte har råd med 15 procent i kontantinsats för en villa. Att det finns många äldre bostadsrättsföreningar i Katrineholm med låga avgifter, kan också vara en orsak till att priserna drivs upp, särskilt i kombination med dagens låga räntor. 

På tio år har snittpriserna ökat rejält. Katrineholms bostadsrätter var tre gånger dyrare 2018 i jämförelse med 2008. De senaste tolv månaderna har det sålts 200 objekt och prislappen landade i genomsnitt på 1,1 miljoner. 

– Vi märker ingen avmattning, jag tror priserna kommer att fortsätta uppåt. Spekulanterna ringer och frågar när budgivningen startar även när utropspriset är högt. Köparna utgår från att alla priser ska gå upp, säger Tor-Leif Thuresson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!