I lördags meddelade bildningsförvaltningen att en förskollärare polisanmälts, misstänkt för att ha ofredat ett barn på en förskola i kommunen. Förskolläraren har stängts av från arbetet under den tid som polisutredningen varar. Under måndagen har bildningsförvaltningen arbetat med att informera vårdnadshavare och personal och att ge stöd åt inblandade.

Hur går ni vidare i dag?

– Vi har gjort upp en plan för hur vi ska hantera frågan och vi har ett team som arbetar med det. Vår ansvariga förskolechef var på plats på förskolan vid 06 i morse när de öppnade, för att ta emot personalen och vårdnadshavare, och har erbjudit information och samtalsstöd. Det finns inte så mycket information att ge, men ändå, säger Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef på bildningsförvaltningen.

Kommunen erbjuder stöd för personalen och för den avstängda medarbetaren under dagen.

– Som arbetsgivare behöver vi bilda oss en egen uppfattning om frågan och det håller vi på med.

Hur har reaktionerna varit?

– Det är stor oro bland vårdnadshavare och sorgsenhet i personalgruppen. De är ledsna och chockade och oroliga.

Det finns inga misstankar om att några fler barn skulle ha ofredats och Birgitta Dahlbeck betonar att det är viktigt att låta polisutredningen ha sin gång. Kommunens rutin är att berörd personal blir avstängd medan polisutredningen pågår. Hon vill inte alls kommentera vad det är som misstänks ha hänt, men den person som misstänks ska ha arbetat länge och åtnjuter förtroende.