Bolaget försattes i konkurs vid Nyköpings tingsrätt på måndagen, den 13 maj. Orsaken är att företaget är på obestånd, det vill säga har obetalda skulder. En stor del av skulderna är obetalda skatter. Det uppger konkursförvaltaren, advokaten Ulf Norin.

Vad som orsakat obeståndet kan advokaten dock inte svara på ännu. Fokus för konkursförvaltaren är just nu att få trafiken att fungera – Oppunda taxi ansvarar för offentligt upphandlad trafik i form av skolskjuts och omsorgstrafik i Katrineholmsområdet. Hittills rullar trafiken som vanligt.

– Vi kommer att göra precis allt vi kan för att det ska fungera. Det fungerade i går (läs i måndags), vi har en lösning för den här veckan och jobbar på att hitta en för nästa vecka, säger Ulf Norin.

Saken kompliceras av att ingen trafik för närvarande får bedrivas i Oppunda taxis egen regi. Bolagets taxitillstånd har dragits in. Orsaken till detta är de obetalda skatteskulderna, enligt Ulf Norin.

Detta gör att trafiken måste skötas av andra. Oppunda taxi har kört den upphandlade trafiken på uppdrag av bolaget Cabonline, som är det företag som vunnit upphandlingen. Cabonline och konkursförvaltaren har hittills lyckats engagera andra åkare från Mälardalsregionen för att upprätthålla trafiken. Det är alltså just nu både andra bilar och andra chaufförer, som kör. Dock är förarna från Oppunda taxi med i bilarna för att visa vägen och som en trygghet för skolbarnen.

Ulf Norin säger att han nu, vid sidan av att akut lösa situationen så att skolskjutsar och omsorgstransporter kan fortsätta, prioriterar att hitta en ny ägare till Oppunda taxi.

– Jag vill ha en ny ägare så fort det bara går, absolut senast inom en månad, säger Ulf Norin.

Taxi Norr i Katrineholm har funnits sedan början av 1990-talet, dock inte med samma ägare hela tiden. För ett år sedan skrev Kuriren om att bolaget sålts, efter att man förlorat en upphandling om skolskjuts.

I praktiken har dock företaget alltså fått fortsätta att sköta skolskjutarna, dock på uppdrag av dem som vann upphandlingen, Cabonline.

Oppunda taxi har enligt konkursförvaltaren 35 anställda.

Kuriren har varit i kontakt med företrädare för Oppunda taxi, som för närvarande inte vill lämna några kommentarer om konkursen eller om vad som orsakat den.