Agneta Skarps hem ligger en bra bit in i skogen. Här bor hon med sambon Lars-Åke, några höns, två islandshästar, en katt och så hunden Elise, en smäcker dalmatiner på två år som med ett grovt skall varnar vid allt okänt som är i görningen.

– Det låter värre än vad det är. Hon är jättesnäll, försäkrar matte.

Djurintresset har hon alltid haft. I många år jobbade Agneta Skarp också ideellt med att ta hand om och omplacera vanskötta hundar och hemlösa katter. Även människor som på olika sätt hamnat i nöd har hon ofta hjälpt. Men med åren har hon blivit lite mer restriktiv. Av alla organisationer som ber om pengar stödjer hon numera bara Läkare utan gränser och Hundstallet i Stockholm.

Artikelbild

Agneta Skarp och dalmatinern Elise framför huset i Skogshyddan.

– Men jag har nästan helt slutat ge till tiggare efter att jag fått höra att många av kvinnorna blir prostituerade här, säger hon.

Draget att finnas till hands har hon fått av sin mamma. Hon hjälpte alltid dem som var i behov – gav mat, bjöd hem eller åkte till dem om de var sjuka. Agneta Skarp beskriver sin uppväxt som mycket trygg. Som nyfödd lämnades hon på barnhem i Nyköping men hamnade efter bara tre månader i Bälgviken hos sina fosterföräldrar.

– Min mamma var då 40 och pappa 48 år. Jag har inga syskon och jag tror att de skämde bort mig rätt mycket, säger hon och skrattar lite.

1986 började Agneta jobba på apoteket i Vingåker. Tjugofem år senare beslöt hon sig för att plugga vidare till farmaceut i Uppsala. Två år tog det, samtidigt jobbade hon halvtid och hade småbarn hemma.

Artikelbild

"Det lokala passar mig, framför allt att vi inte är styrda uppifrån", säger Agneta Skarp på frågan om varför hon valde Vingåkerspartiet som då hette Vägen till livskvalitet, VTL.

– Det var mycket jobb, Jag fick läsa på kvällarna och brukade sätta proppar i öronen. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det, men det gjorde jag. Det är jag stolt över.

Intresset för politiken väcktes runt 2010 i samband med förslaget att slå ihop Vingåker med Katrineholms kommun, vilket Vingåkerspartiet – VTL var starkt emot. Sen dess har hon blivit kvar i partiet.

– Det lokala passar mig att vi inte är styrda uppifrån. Just nu jobbar vi för skolan och äldreomsorgen, och för att utveckla landsbygden.

Just äldreomsorgen är Agneta Skarps hjärtefråga. Till exempel vill hon att personalen ska få mer tid med de äldre. Även skolan är en viktig, tycker hon. Här behöver mycket göras. Samtidigt tycker Agneta Skarp att det många gånger ges en alldeles för negativ bild av just skolan.

– Varför inte ta fram det positiva också? De som går där, de som har barn i skolan och de som jobbar där borde lyfta det som är bra också. Jag har haft två barn som gått i skolan i Vingåker och ingen av dem har klagat.

Vilket annat parti skulle du vilja samarbeta med?

– Frågar du mig så säger jag Centerpartiet. De är jordnära och vill utveckla landsbygden.

Vad hoppas du på nu?

– Att medborgarna förstår att Vingåkerspartiet är ett lokalt parti som jobbar för vår kommuns bästa. Jag tror inte alla vet det. Ju fler mandat vi får desto mer kan vi göra.

Vad är din åsikt om migrationspolitiken i Vingåker?

– Det allra viktigaste är att nyanlända får lära sig det svenska språket. Dem som vi har ska vi ta hand om, men jag tror inte Vingåker mäktar med fler nu.