Olika syn på vikten av att motivera sig

Ett nej är ett nej men kräver ibland motivering. Då fattar oppositionspartierna i kommunstyrelsen pennan och reserverar sig skriftligt. Det görs med varierande flit och emfas – och i ett fall inte alls.

Under de senaste fem åren har oppositionspartierna i Katrineholms kommunstyrelse reserverat sig skriftligt vid drygt 170 tillfällen.

Under de senaste fem åren har oppositionspartierna i Katrineholms kommunstyrelse reserverat sig skriftligt vid drygt 170 tillfällen.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2019-11-22 07:41

Den styrelse- eller nämndledamot som ogillar ett beslut eller har en avvikande mening från majoritetens har alltid rätt att reservera sig.
Det kan göras muntligt – eller skriftligt. Oavsett ska det föras till protokollet, som en tydlig markering att ledamoten deltagit i beslutet men inte gillar det.

Utan reservation har ledamoten i juridisk mening ställt sig bakom beslutet även om den röstat nej.
– Du blir då lika ansvarig som övriga om något går fel. Om revisorerna exempelvis finner att fel har begåtts och styrelsen eller nämnden inte får ansvarsfrihet, kan det fria dig från kritiken genom att du reserverade dig.
Det säger Katrineholms oppositionsråd Inger Fredriksson (C). Hon är den ledamot av kommunstyrelsen som står bakom de i särklass flesta skriftliga motionerna. Varför?
– Det korta svaret är att väljarna ska kunna se när du vill förklara varför du hade en annan uppfattning. Nästan alltid är det värt en förklaring och det blir mycket tydligare med en skriftlig reservation.

Tidningen har gått igenom samtliga skriftliga reservationer från oppositionen i kommunstyrelsen från 2015 till det senaste sammanträdet i oktober 2019. Under perioden har det skrivits 172 reservationer mot S- och M-majoritetens beslut. C och Fredriksson har skrivit sitt namn på drygt 70 procent av dem: 123 stycken.
Det är inte ovanligt att två eller flera partier, oavsett ideologiska skillnader, ställer sig bakom samma reservation. Så är fallet med 64 av de 172 reservationerna. C står bakom 57 av dessa.
– Det finns en styrka i om flera partier kan gå samman i vissa frågor och göra en gemensam skrivning. Det ger mer tyngd bakom argumenten, säger Tony Rosendahl (V).

Också V gör många skriftliga reservationer: 92 under perioden. L har skrivit under 54 reservationer, MP 44 och KD 18. Kommunens största oppositionsparti, SD, har under de fem åren inte skrivit någon reservation. Partiets Mica Vemic har en annan syn på värdet av att skriftligt utveckla skälen till sina avvikande meningar:
– Jag tycker det är tydligt nog att reservera sig muntligt. Resultatet blir ju detsamma.
Vid några tillfällen har han reserverat sig skriftligt som förtroendevald i Region Sörmland. 
– Där träffas vi inte lika ofta inom partiet som lokalt, och då finns en poäng. I kommunen har vi inte för vana att jobba på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!