215 000 lägenheter i landet har redan fått sina hyror för 2018 fastställda. I Sörmland är bara Flens bostads AB klara med förhandlingarna med Hyresgästföreningen och där har 1 700 lägenhetsinnehavare fått besked om att nästa års höjning blir 0,74 procent.

De allmännyttiga hyresvärdarna ville höja hyrorna med 2,61 procent för 2018, men tycks inte ha varit särskilt framgångsrika i förhandlingarna. Den genomsnittliga höjningen för de 215 000 lägenheterna som är färdigförhandlade är 0,73 procent.

När det gäller privatvärdarna yrkade de på att höja hyrorna med 2,8 procent, men lyckades knappast bättre än allmännyttan. De 40 095 privatägda lägenheterna med färdigförhandlad hyra har fått höjningar på 0.88 procent.

I Vingåker och Katrineholm är förhandlingarna inte avslutade - när det gäller Vingåkershem har de inte ens inletts.

‒De brukar alltid ha förhandlingarna i mars eller april, så där har vi inte börjat, säger Erik Anfält, förhandlare för Hyresgästföreningen.

I Katrineholm står KFAB och föreningen en bra bit ifrån varandra.

‒Vi gick ut med att vi vill höja med 2,5 procent. Just nu ligger vi på 1,55 procent och de ligger under 1 procent, säger Ingemar Eriksson, vd på KFAB och den som förhandlar med Hyresgästföreningen.

På torsdag sker nästa mangling mellan hyresvärd och föreningen, men Ingemar Eriksson tror inte att hyrorna blir klara då heller.

Två år i rad har hyreshöjningarna legat på under en procent och hyresgästföreningen hänvisar till ränteläget.

‒Om räntorna är låga är de generellt låga för fastighetsägare och även för villaägare, säger Erik Anfält.

Ingemar Eriksson hänvisar i sin tur till kostnadsökningar för både underhåll, löner och entreprenörer.

‒Vi tittar på vad vi behöver för att göra ett bra jobb. Får vi ingen ökning på underhåll minskar underhållet, säger han.