Katrineholms-Kuriren och vår koncern Sörmlands Media är Sveriges främsta mediehus just nu.

På dagstidningsbranschens egen gala Årets dagstidning i torsdags kväll fick vi ta emot Helhetspriset, som är det finast priset som delas ut. Det går till det mediehus som under året visat på nytänkande, mod och kraft i förändrings- och utvecklingsarbetet. Och det är verkligen mediehusets alla delar som vägs samman, alla medarbetares insatser som räknas, från det redaktionella till det kommersiella, det tekniska och distributionen. Ekonomin granskas och juryn kollar på hur den ekonomiska kalkylen förbättrats.

I motiveringen till varför vi får priset trycker juryn bland annat på vårt arbete med att hitta nya sätt att ta och få betalt för vår journalistik. En utmaning som är den största och viktigaste för branschen just nu. För utan pengar dör vi. Då finns ingen journalistik, ingen som granskar och håller ögonen på skeendena i samhället.

– Jag vill inte leva i ett land med ensam public service. Jag vill leva i ett land med många olika ledarsidor och tidningstitlar. Jag vill ha en press på mig från er, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke när hon frågades ut under Årets dagstidning.

I dagsläget lever vi i en situation där public service får 8 miljarder kronor från statskassan, dagspressen 0,5 miljarder. Och även om presstödet är ett viktigt tillskott i kassan i många tidningshus, genom distributionsstöd och driftsstöd, så är det inte räddningen. (Katrineholms-Kuriren får ett distributionsstöd (som täcker en mycket liten del av de stora summor det kostar att dela ut papperstidningen i prenumeranternas brevlådor), men kvalificerar sig inte för driftsstöd, och situationen ser likadan ut för våra koncernsystertidningar).

Det svenska presstödet har varit ifrågasatt av EU, men kommer att fortsätta finnas och dessutom att höjas. Ett nytt tilläggsstöd ska också införas, ett stöd för journalistik i underbevakade områden. Men tyvärr räcker inte det här för att avfärda de ekonomiska hoten mot branschen, även om kultur- och demokratiministern pekar på att viljan är att stärka journalistiken i hela landet.

Under torsdagen passade kollegor också på att uppvakta riksdagspolitiker för att peka på vikten av mer insatser - nu - för att rädda titlar innan de går under. Innan allt fler kommuner blir till vita fläckar på dagspresskartan, brevlådor gapar tomma på lokaltidning och mobiler blir utan de lokala pushnotiserna om vad som hänt.

Allvaret i mediebranschen är välkänt ända upp i riksdag och regering. Men hoppet att det är Alice Bah Kuhnke och andra politiker som ska fixa det här är egentligen väldigt litet. Istället är det din plånbok som är den möjliga räddaren. Och det är bara genom att skapa något som du tycker är värt att betala för som vi når den.

Faktum är att hälften av våra intäkter i dag kommer från dig och alla andra läsares plånböcker, ni som betalar för vår journalistik. Och hur får vi dig att fortsätta öppna din plånbok för oss? Svaret på frågan är alltid att vi måste lyckas skapa en produkt med värde. I vårt fall handlar det om att ge dig nyheter som du tycker är relevanta och viktiga.

Vi är glada för priset. Men vi tar ingen rast i journalistiken.