Den är imponerande lång, den så kallade "länken", som håller ihop alla vårdavdelningar på Karsudden. Länken är en 250 meter lång nybyggd korridor med ett blankt golv i putsad sten som finns på varje våningsplan. Där ska alla transporter av mat, mediciner och andra förnödenheter ske till varje vårdavdelning.

Tidigare fick personalen gå ut på den ofta snöiga gården för att ta sig mellan husen, men nu sitter alltså allt ihop.

Under måndagen klippte regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) bandet på vårdavdelning 72 tillsammans med några chefer på Karsudden.

Artikelbild

Sällskapsutrymmen på de nybyggda avdelningarna påminner starkt om en hotellobby.

Under tisdagen börjar patienterna flytta in i de splitter nya plastdoftande lokalerna.

Första beslutet för bygget togs 2012 och även där var Monica Johansson involverad.

– Det här blir en stor skillnad för både personal och patienter, säger hon.

– Vi har ju faktiskt hållit budget också, vilket är ovanligt i samband med byggnationer, säger Kenneth Hultman, biträdande verksamhetsområdeschef på Karsudden.

Artikelbild

De klipper bandet till avdelning 72 i Karsuddens nybyggda delar. Kenneth Hultman, biträdande verksamhetsområdeschef på Karsudden, och regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är glada att bygget har hållit budget och tidsram.

625 miljoner har bygget kostat och framför allt innebär den nya sammanlänkningen av huskropparna att alla transporter till avdelningarna blir smidigare och säkrare. Överallt finns nya larmanordningar och dörrslussar.

De nya rummen där patienterna bor är numera 20 kvadratmeter stora, förr var de minsta runt 10 kvadrat.

Artikelbild

Kenneth Hultman vid en modell av det nya Karsudden där alla vårdavdelningar länkats samman genom en 250 meter lång korridor på varje våningsplan.

– Medeltiden för någon som vistas här är sex år, då behöver man ett ordentligt rum där man får boa in sig, det är bra för tillfrisknandet, säger Monica Johansson.

Totalt får 36 patienter helt nya rum. Dessutom är ventilationen helt ny.

Artikelbild

En tandläkarmottagning är en av de nya sakerna som byggts på Karsudden.

– I somras då det var som varmast var det helt perfekt temperatur härinne. Personalen på de gamla avdelningarna var riktigt avundsjuka, säger Kenneth Hultman och skrattar.

Inte bara "länken" bakom alla avdelningar vittnar om högre säkerhet, snart sagt varenda detalj på avdelningarna visar detsamma.

Artikelbild

Nya entrén på Karsuddens sjukhus som leder in till receptionen.

Små tillsynsluckor finns överallt, en toalett har spionspegel när patienter ska lämna urinprov, medicinrummet är nästintill hermetiskt tillslutet. Överallt finns specialglas installerat som inte ger stora skärvor vid krossning.

Karsudden är det största rättspsykiatriska sjukhuset i Sverige och de senaste 50 åren har inga lika stora investeringar gjorts där, berättar Tomas Zurkirchen som är projektledare på bygget.

Artikelbild

Nya entrén på Karsuddens sjukhus som leder in till receptionen.

Han har varit den som utgjort länk mellan byggentreprenören och landstinget, som numera heter Region Sörmland. Tomas Zurkirchen är påtagligt nöjd med resultatet då han går runt och betraktar lokalerna och energiskt visar upp vad som åstadkommits.

– Det är nu nära att få hjälp från andra avdelningar om någon slår larm, säger han och pekar på låsta dörrar som gränsar till andra avdelningar. Så har det inte varit tidigare. Då var personal tvungen att gå ut på gården för att komma till nästa byggnad.

Artikelbild

Tomas Zurkirchen, projektledare för Karsuddenbygget, och Mikael Kjellander, enhetschef på Karsudden, samtalar efter invigningen.

Han visar också de nya promenadgårdarna utanför varje byggnad. Höga stängsel omger en liten yta där planteringar gömmer sig under snön och nysatta träd sticker upp. Något som liknar en minimal busskur utgör skydd för patienter som vill vara ute i ruskväder.

– Det är ordentliga ytor så patienterna ska kunna röra sig på området, säger Tomas Zurkirchen.

Artikelbild

Projektledaren Tomas Zurkirchen kan andas ut när miljonbygget är i hamn.

Den största utmaningen under byggnationen har varit att få verksamheten att rulla på, trots stora byggprojekt.

– Att ordna provisoriskt när olika utrymmen varit avstängda, att vi måste stänga kulvertar, det har varit svårt att hitta lösningar på, säger han.

Artikelbild

Ett andaktsrum där högmässa sker varje vecka är en del av det nybyggda sjukhuset.

Trots svårigheterna har det inte förekommit några som helst incidenter, berättar Tomas Zurkirchen.

– Patienterna är de som har tagit det här allra bäst, säger Mikael Kjellander, enhetschef på Karsudden.

– En del av dem har till och med försökt söka jobb hos byggentreprenören, säger Tomas Zurkirchen och skrattar.