Nya Hotel Statt firar 20 år med nostalgikväll

På fredag är det exakt 20 år sedan nya Hotel Statt invigdes. För att fira jubileet blir det en nostalgitripp till nattklubbsåren.

Tomas Thor och Sarah Lagerbäck ser fram emot fredagens festkväll då nattklubben återuppstår för att fira de senaste 20 åren på nya Hotel Statt.

Tomas Thor och Sarah Lagerbäck ser fram emot fredagens festkväll då nattklubben återuppstår för att fira de senaste 20 åren på nya Hotel Statt.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-10-22 06:24

– 20 bast, tiden går fort och det har hänt mycket under de här åren, utbrister Tomas Thor som köpte Hotel Statt 1999.

Själv började han som bartender, ordningsvakt och nöjeschef redan på 1980-talet och ville ta över etablissemanget redan hösten 1994.

– Jag var 34 år, men kommunen tyckte jag var för ung och oerfaren.

Det kom att dröja fem år till innan han fick erbjudandet, men då var hans krav att få köpa den kommunägda fastigheten. Det gick vägen och en omfattande renovering påbörjades.

– Det var häftigt att få förverkliga det jag hade drömt om på 80-talet. När vi tog över hade underhållet varit eftersatt länge, taket var förstört och det regnade in. Vi rev allt, väggar, golv och tak. Det skulle vara alldeles nytt och målsättningen var att inte ens personalen skulle känna igen sig när vi var klara. Under de här 20 åren har vi återinvesterat vinsten i att utveckla Statt, förklarar Tomas Thor. 

När Statt nyinvigdes för 20 år sedan ringlade kön till nattklubben lång. Nattklubben avvecklades när sportbaren O'Learys och sekelskiftesmatsalen Storgatan 20 började byggas 2016.

– Då snackade folk om att Statt hade dött, men verksamheten är så mycket mer än en nattklubb. Vi har hotell, restaurang  och konferens, säger Thor.

Vid rodret för Stattskutan står sedan 2017 vd Sarah Lagerbäck, som började som praktikant i hotellreceptionen 1999.

– Man har verkligen sett hur det har förändrats över tid, både lokalerna och gästernas behov. 2017 gick vi med i hotellkedjan Best Western och tack vare det starka varumärket har vi fått fler gäster som kanske inte skulle ha hittat till oss annars. I år gör vi vårt bästa år någonsin, säger hon.

På fredag firas jubileet med att nattklubben återuppstår för en kväll på samma datum som nyinvigningen 1999. Festkvällen är Sarah Lagerbäcks idé och förköpsbiljetterna gick åt i ett huj.

– Det fanns ett skriande behov av att få återuppleva nattklubben och folk har redan börjat dela Stattminnen på Facebook. Alla har en relation till Statt och det här har varit en träffpunkt. Många par har träffats här.

En annan nostalgitripp blir det då dörren mellan restaurangen och entrén till O'Learys kommer att öppnas kvällen till ära för "Varvet".

– "Varvet" är något som alla i min generation känner till. Det var när man gick från garderoben ut på dansgolvet, via baren till puben. På fredag är det dags igen, säger Sarah Lagerbäck.

Hemvändarfest på Statt juldagskvällen 1999 och katrineholmarna gick man ur huse för att roa sig och träffa gamla och nya vänner.
Hemvändarfest på Statt juldagskvällen 1999 och katrineholmarna gick man ur huse för att roa sig och träffa gamla och nya vänner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!