I stället för att lämna intyg på papper kommer föräldrarna från och med i höst kunna fylla i sitt barns specialkost direkt på webben. Tanken är så småningom att köket ska meddelas direkt via nätet om en elev med specialkost är frånvarande från skolan.

‒Det kostar mycket pengar och tar onödig tid för personalen att laga mat som sedan inte äts, säger Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande i Katrineholm.

Hon berättar att frågan om specialkost har diskuterats under en längre tid och höstens digitalisering tycker hon är ett steg i rätt riktning.

‒Digitaliseringen är ett viktigt steg för att kunna undvika att laga mat som inte behövs, säger hon.

Maria Nordbeck är dietist och gruppchef för Mat och måltid på Katrineholms kommun. Hon har varit med i arbetet med utformningen av de nya riktlinjerna.

‒Det slängs en hel del mat så vi tror att de här nya reglerna kommer att bli jättebra. Vi hoppas att det här ska vara ett säkrare och smidigare system så att kockarna inte behöver laga mat som inte äts, säger hon.

Elever som äter vegetariskt eller fläskfritt kommer inte att behöva lämna intyg utan digitaliseringen innefattar de som inte kan äta maten av medicinska skäl som allergier eller intoleranser.

Kommunen har de senaste åren märkt av en ökning av elever med specialkost och uppmanar nu föräldrar att utreda allergier hos läkare innan de ansöker om specialkost.

‒Vi tycker att det är en väldigt hög andel elever med specialkost och vill kunna väna om de elever som verkligen behöver en särskild kost, säger Anneli Hedberg.

Hon får medhåll av Maria Isaksson, nutritionsansvarig dietist på kommunen.

‒Det är jätteviktigt att man inte själv tar bort och experimenterar med maten, då är risken att en eventuell diagnos förhalas, säger hon.