Ny överfart ger cyklister företräde

Ett vägarbete i korsningen Västgötagatan/Prins Bertils gata ska resultera i en cykelöverfart med omgivande farthinder.

Här i korsningen Västgötagatan/Prins Bertils gata, byggs en ny cykelöverfart.

Här i korsningen Västgötagatan/Prins Bertils gata, byggs en ny cykelöverfart.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-16 18:35

Ombyggnaden till cykelöverfart inleddes häromdagen och kommer att pågå i två veckor, är planen. Under tiden är denna del av Prins Bertils gata avstängd för fordonstrafik i båda riktningarna. Trafiken, även bussarna, leds om via Kungsgatan-Jämtlandsgatan-Västgötagatan. Inga busshållsplatser kommer att ändras under byggtiden.

– Vi ska höja standarden på överfarten genom att göra en skyltad cykelöverfart. Det här är ett utpekat snabbcykelstråk och ombyggnationen är en del av kommunens gång- och cykelplan, säger projektledaren Jonas Akander på samhällsbyggnadsförvaltningen.

När korsningen har förvandlats till cykelöverfart, innebär det att bilister ska lämna företräde för cyklister.

Korsningen ska också hastighetssäkras.

– Det är en fysisk åtgärd som ska hindra fordontrafikanter att köra fortare än de får. Det blir ett gupp innan överfarten från vardera håll, i form av en så kallad busskudde.

Busskudden är en fyrkantig upphöjning som större fordon med bredare hjulaxlar kan grensla, medan de flesta bilar måste köra upp på med ena hjulparet. Dessa finns i dag exempelvis på Oppundavägen och Nordanåsbron.

Jonas Akander hoppas nu att tung trafik väljer en annan väg än just Prins Bertils gata.

– Den här förändringen gör nog att det blir lite tråkigare för dem att åka där. Samtidigt måste vi tänka på busschaufförernas arbetsmiljö, säger han.

Under byggtiden är det parkeringsförbud på en del av Jämtlandsgatan. Gående och cyklister hänvisas till övriga passager runt cirkulationsplatsen.

Den nya överfarten ger cyklister företräde.
Den nya överfarten ger cyklister företräde.
Karta: Ny cykelöverfart
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!