‒Vi sparar axlar, kraft och massor av tid, säger Morad Ali, ägare till restaurang Maestro i hörnet Drottninggatan-Fredsgatan och visar stolt upp den nya automatiska kebabkniven.

På en display kan bagarna ställa in hur tunna skivorna ska vara och sedan sköter den automatiska kniven resten.

Den största fördelen är att minska risken för arbetsskador, säger Morad Ali.

Artikelbild

Ali Hussein och Morad Ali är glada över den nya kniven.

‒I branschen blir många sjukskrivna på grund av axlarna. Man står med armarna upp och skär kebab. Det tar väldigt mycket tid att skära kebaben för hand också. Vi sparar fem arbetstimmar om dagen. Nu kan de fem timmarna läggas på annat och vi kan ta det lite lugnare, fortsätter han.

Tidigare fick kebabskivorna skäras av manuellt med kniv från den roterande pinnen, eller stocken. Fördelen för kunderna med den automatiska skäraren är att alla kebabskivor blir lika tjocka, eller tunna, och jämnt grillade. Tidigare kunde en del bitar vara brända, men den största vinsten är för de anställda, tycker Morad Ali och hans medarbetare Ali Hussein.

‒Vi har en ny degmaskin också. Förut fick vi degen och formade degbullar för hand, men med den nya maskinen lägger man i degen, så hoppar det ut färdiga bullar att göra pizza av. Kommer det nya maskiner vill vi ha dem, vi vill underlätta arbetet och utvecklas.