Mårten Grothérus må ha varit medlem i partiet sedan ett tiotal år tillbaka. Han må ha funnits med någonstans i mittskiktet på valsedlarna de två senaste valen. Men inte är han någon som tagit plats i politiken tidigare.

För närvarande är han ersättare i bygg och miljönämnden och har tidigare varit ersättare i bildningsnämnden.

I torsdags blev han framröstad att toppa Liberalernas valsedel i höstens kommunalval i Katrineholm. Detta efter att den förra toppkandidaten Stefan Gustafsson förskolan i Katrineholm, säger Mårten Grothérus.

Har du några dolda Facebook-skelett i garderoben då?

– Det blir svårt att hitta. Jag är med på Facebook, men det finns nog inga dolda lik där.

Har partiet kollat upp dig ordentligt?

– Det vet jag faktiskt inte, frågan har inte tagits upp.

Vad är största skillnaden mellan dig och det nuvarande liberala oppositionsrådet Ewa Callhammar?

– Det är väl främst miljöbiten, jag har större fokus på det.

Vad tänker du om att hamna överst på valsedeln?

– Det är ett förtroende man får från medlemmarna och det känns bra. Det finns så många utmaningar i kommunen att ta tag i. Det är roligt, säger Mårten Grothérus.

Vad tror du det är som gör dig lämpad att gå i bräschen för Liberalerna i Katrineholm?

– Jag är kunnig på mina områden, jag tror på liberalism, frihet och valfrihet för alla människor på olika nivåer.

Du kan ju faktiskt komma att bli oppositionsråd framöver, är du beredd att sluta på ditt vanliga jobb för att arbeta heltid med politiken?

– Grunden är att jag inte ska bli heltidspolitiker till att börja med. Jag vill inte gå in på detaljer där eftersom det kommer att bli en förhandling om det först när valet är genomfört. Det jag fokuserar på är att vara gruppledare för Liberalerna, sedan får vi se vilka konstellationer det blir efter valet.

Vilka kommunala miljöfrågor engagerar dig mest?

– Det är att skapa möjligheter för kommunikationer, inte främst för biltrafik, utan för gång och cykel, att man kan pendla med järnvägen hit till Katrineholm, att vi har ett väl fungerande resecentrum med bra tillgång till kommunala kommunikationer. Jag vill också se att Katrineholm ska vara en förebild gällande miljöarbete. Jag tror vi ligger ganska långt fram där, men det finns alltid mer att göra.