Fiberutbyggnaden på landsbygden fortsätter. I Katrineholm har Utsikt Bredband, som ägs av Tekniska verken, erbjudit boende i många områden i kommunen bredband via fiber. Som en följd av fiberanslutningarna, sjunger nu den äldre bredbandstekniken ADSL på sista versen. Nedstängningen av ADSL har skett etappvis och nu är det dags för de sista områdena runt Katrineholm. I dagarna har bland annat kunder i Julita och Bie fått information från sina bredbandsleverantörer att tjänsten försvinner vid årsskiftet. 

– Tyvärr är det så. Det pågår ett skifte från ADSL till fiber i hela landet. Kopparnätet är gammalt och har sina tekniska begränsningar i kapacitet, säger Utsikts vd Jörgen Svärd.

Han garanterar dock att ingen kund kommer att lämnas i sticket i övergången mellan ADSL och fiber.

– De som har beställt fiber från oss kommer att behålla ADSL tills fiber är inkopplat hos dem.

De som valt att inte ansluta sig till fiber kommer däremot att bli av med sin internetuppkoppling, om de inte använder mobilt bredband.

– Det är beklagligt att vissa drabbas, men vi bedömer att det är väldigt få som fortfarande använder ADSL. Högst en handfull per telestation. Det innebär en orimlig kostnad för oss att hålla igång systemet då, säger Jörgen Svärd.

De som nu förlorar sin ADSL-uppkoppling har tjänsten via Utsikt. Även Telia erbjuder ADSL och en del av deras kunder kan ha kvar tjänsten även efter nyår.