Värmen i maj fick jordgubbarna hos Sveriges odlare att mogna ovanligt tidigt. I Björkvik öppnade självplocken rekordtidigt den 10 juni och redan en och en halv vecka innan dess provsmakade ägaren Fredrik Hermelin säsongens första mogna jordgubbe.

Men tidig premiär medför på sina håll i landet att midsommarjordgubbarna blir svåra att få fatt i. Men Sörmland hör inte hit.

– Vi har relativt gott om dem fortfarande, men vi har haft hårt tryck på landet. Det är ett bevis på att vi har bra jordgubbar, säger Fredrik Hermelin och menar att han för egen del aldrig blir mätt på jordgubbar och en stor skål på midsommarbordet hör till.

Själv avnjuter han helst midsommargubbarna med vaniljglass eller eventuellt grädde.

Fredrik Hermelin är knappast ensam om att vilja ha jordgubbar till midsommar. Han räknar med högtryck i landet under torsdagen och även midsommarafton håller man öppet för plockare.

Omkring 15 procent av årets svenska jordgubbsförsäljning sker under midsommarveckan.

Men jordgubbar på midsommarbordet är en tradition som inte varat så länge. Enligt Nordiska museets expert Jonas Engman dök kommersiella jordgubbsodlingar upp först i mitten av 1900-talet och med dem midsommarjordgubbarna.

– Normalt brukar ju jordgubbarna mogna till midsommar så då passar de bra till midsommarfirandet, säger Fredrik Hermelin och avslöjar att han själv är färgblind och inte ser skillnad på rött och grönt.

Trots det är jordgubbarna nu i ett sådant läge att han inte tar miste på en stor, röd, mogen jordgubbe när han kryper runt i landet på alla fyra, inspekterar odlingarna och ser till att inga skadeinsekter syns till.

– Att hitta en precis lagom mogen jordgubbe i landet... Det finns inget som är så gott, säger Fredrik Hermelin och räknar med jordgubbstillgång ett bra ta efter midsommarhelgen.

– En kvalificerad gissning är att vi kan ha öppet till näst sista veckan i juli. Men inte i augusti, som vi brukar. Det är de medeltidiga sorterna vi plockar nu och de sena sorterna blommar, säger han och förklarar att det tar ungefär 40 dagar mellan blomma och färdig gubbe.