Från i fredags till och med i tisdags har förskolan Berguven varit stängd för en grundlig sanering. Förskolans pedagoger har tillsammans med en saneringsfirma tvättat lokaler, leksaker och alla textilier och desinficerat handtag och dörrkarmar.

– Nu är det städat från golv till tak kan jag lova och vi håller tummarna för att vi är av med eländet, säger förskolechefen Karin Pettersson.

Sedan i julas har förskolan varit drabbad av större och mindre utbrott av magsjuka.

– På påsklovet fick en riktig epidemi igen och barn och personal fick gå hem. Då gjorde vi en rejäl städning och skickade hem brev till föräldrarna.

Det hjälpte inte mot den envetna smittan och därför tog man in en saneringsfirma för att gå till botten med problemet.

– Vi har haft maginfluensa på förskolan även tidigare, men det är ovanligt att det inte går över och då får man sanera. Det är inte så mycket mer att göra. Vi valde att stänga i fyra dagar för att slippa återsmitta, konstaterar Karin Pettersson.

I samband med den rejäla vårstädningen har föräldrarna fått ta hem sina barns kläder, snuttefiltar och nappar för att tvätta och personalen har gjort detsamma med sina kläder på förskolan.

– Vi har skickat hem allt som smittan kan fastna på, som barnens teckningar. Vi har fått börja om från början och har gjort allt vi kan för att få stopp på magsjukan. Nu är det viktigt att föräldrarna tar ansvar för att vara hemma med barnen så att de är friska innan de kommer tillbaka till förskolan.

Har föräldrar för bråttom tillbaka till förskolan efter att barnen haft magsjuka?

– Det är svårt att avgöra för vi har också sett att man fått magsjuka om och om igen. Det kan vara så att barnen är pigga, kommer hit och blir sjuka igen. Vi sanerade för att utesluta att smittan fanns på förskolan.