Vart fjärde år arrangeras World Scout jamboree. I år lämnade Japan över facklan till USA och West Virginia, och tillsammans med Kanada och Mexico arrangerade de årets läger.

Den 11 juli var det dags för tolv förväntansfulla ungdomar samt två ledare från Katrineholm. Då hoppade de på ett plan med riktning mot USA och ett av de största lägren i scoutvärlden, där drygt 50 000 scouter från hela världen kom att samlas.

Innan lägret började besökte Katrineholmsgänget flera sevärdheter i USA. De hann bland annat med en dag på FN:s huvudkontor i New York och ett besök i huvudstaden Washington, D.C.

Artikelbild

| Tolv ungdomar från Katrineholm åkte på World Scout jamboree, här är sju stycken av dem.

Den 22 juli började lägret.Att resa upp tält och ordna sina sovplatser stod på schemat innan det var dags för en invigningsceremoni.

– När vi kom dit började det spöregna. Bredvid oss bodde en scoutkår från Texas som var snälla och hjälpa oss att få upp tälten snabbt, säger Pelle Eliasson.

På lägret fanns det ett stort utbud av olika saker att göra. Stora organisationer som FN, NASA och UNHCR hade informationstält, det fanns olika workshops och föreläsningen. Men det populäraste var alla de olika aktiviteterna man kunde prova på. Bland annat kunde man skjuta med olika vapen såsom pilbåge och hagelgevär. Scouterna hade också tillgång till en av världens största skate- och moutainbike-parker.

– Det roligaste var nog att åka The big zip, en stor linbana, den gick jättefort, säger Elsa Jansson.