Saxat ur Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

50 år: Mössa eller inte mössa ...

Just nu tisslas det och tasslas det en hel del i gymnasieskolans korridorer och klassrum i Katrineholm. I morgon tar man nämligen studenten i staden. Men det blir inte som förr ...

Artikelbild

| För 50 år sedan: I en annons i Kuriren undanberg sig 17 gymnasieelever all uppvaktning i samband med studenten.

Mössa eller inte mössa? Uppvaktning eller inte? Glädjeskutt ut på gården till väntande föräldrar eller inte?

Definitiv ståndpunkt har i varje fall 17 elever tagit. I går lät de meddela i en KK-annons att de undanbad sig uppvaktning.

– Jag har inte ansträngt mig och inte skaffat mig någon yrkesutbildning. Det är inget att fira, säger Marta Szebeheli från Flen.

50 år: Trafikvett för elever på högstadiet

Artikelbild

| För 50 år sedan: Vingåkersbon George Muhoray trakterar cello med framgång.

Just nu pågår trafikdagar i Nyhemsskolan för högstadiet. Skolöverstyrelsen har bestämt att åk 7-9 skall ha ett visst antal lektioner i trafikvett, och i Nyhemsskolan har man lagt upp det så att man enbart läser trafikkunskap tre dagar i följd. Sista dagen blir det ett slutprov.

50 år: Begåvad ung cellist i Vingåker

Artikelbild

| För 50 år sedan: Trafikvett på Nyhemsskolan. Stig Andersson stannar för att släppa fram Hans Magnell, Sune Bengtsson och Göran Karlsson.

Bland de tio elever som antagits vid Musikpedagogiska institutet i Örebro, märks Georg Muhoray från Vingåker. 23-årige George trakterar cello.

George Muhoray är född i Ungern. Till Sverige kom han för två år sedan efter att ha "hoppat av" i Finland i samband med en turné.

Artikelbild

| För 50 år sedan: Ove Claesson är ny idrottsassistent i Katrineholm.

50 år: Han blev ny idrottsassistent

Vilken födelsedagspresent! På söndag fyller Ove Claesson, bandyspelare i Ändebol och fotbollsspelare i Simonstorp, 24 år och i går fick han beskedet om att han antagits som ny idrottsassistent i Katrineholm.

Artikelbild

| För 25 år sedan: Vingåkersbon Esther Carlsson, 95 år, älskar att resa. Nyligen tog hon en bussresa till Italien.

Claesson kommer närmast från Svenska bandyförbundet där han innehaft tjänsten som ungdomskonsulent.

25 år: Kyrkoherde lanserar ny kista

Margareta Hull Hagberg, kyrkoherde i Hyltinge och Helgesta, böjer sig för den stormande kritik hon fick när hon för en tid sedan lanserade idén om att ta fram en billigare kista.

Den s k Helgesta-kistan är tillverkad i board, och bakom affärsidén finns en IKEA-tanke. Kistan fogas nämligen samman med en sexkantsnyckel.

25 år: 95-åring globetrotter från Vingåker

Får vi presentera en riktig pantertant! 95-åriga Esther Carlsson från Vingåker hör till dem som utan tvekan kan kallas både pantertant och krutgumma. Hennes stora passion är resor. Nyligen åkte hon med buss till norra Italien, en non-stop-resa som tog 30 timmar.

– Det var inga problem. När vi skulle natta ombord ordnade färdledarna sittplatsen bredvid mig. På det viset kunde jag lägga upp benen, säger Esther.

10 år: Långa köer när Netto öppnade

Det var många nyfikna kunder som stod och köade inför Nettos nyöppning i Katrineholm. Alla med ett syfte – att få ta en första titt på butiken och inte minst glädjas över att Violengallerian nu åter fylls med butiker.