50 år: 15-åringens statussymbol mopeden

Har mopeden blivit en statussymbol för ungdomarna i de lägre tonåren? Förmodligen är det nog så. Kompisarna har, och då ”måste” förstås även individen i fråga också ha moped. På skolgården vid Södra skolan träffade KK två mycket trevliga pojkar, som haft moped endast några månader. Bosse Danielsson och Thomas Brandt heter de, och båda är 15 år. De är båda lyckliga ägare av varsin Puch. Bosse har fått sin av sina föräldrar, medan Thomas har betalat halva sin moped själv. Båda är eniga om, att det är bekvämare med moped än t. ex. cykel. Dels går det fortare, dels skönare (”sadeln är bekvämare” …), och framför allt slipper man arbeta. Det går framåt ändå, påstår de. Så återkommer kapitlet kompisar. Både Thomas och Bosse fastställer, att man lättare ”hänger med” om man har moped. Och det ligger nog en hel del sanning i det påståendet.

50 år: Duandet naturligt i första klass

Artikelbild

Bosse Danielsson och Thomas Brandt med sina Puch-mopeder vid Södra skolan i Katrineholm 1969.

”Hör du, fröken!”. Alla småskollärare känner igen det. Det kommer spontant från 7-åringarna de första skoldagarna. Det låter så naturligt. Och så rart. Men hur rart det än låter – nog måste ”fröken” tillrättavisa dem? Det gäller ju att upprätthålla respekten i klassen. ”Nej, de får gärna säga du. Jag har aldrig en tanke på att tillrättavisa dem”, säger småskollärare Sigrid Larsson, Julita, som undervisar i första klass. ”Jag tror faktiskt det skulle gå ändå lättare att samarbeta med klassen om eleverna sade du. Det händer ganska ofta att barnen säger du de första dagarna. Annars är de mycket skärpta, när de kommer till skolan. De är medvetna att de inte får göra som de vill. Att det är fröken som bestämmer.”. Är den gamla skolandan med fröken och magistern på väg att försvinna? På Gotland har du-reformen genomförts i skolorna från och med årets hösttermin. Vad säger en rektor om det? ”Ja, jag hoppas det”, säger rektor Ingemar Albertsson, Julita, dalmas och van att säga du till alla.

50 år: Engelsk pub i Vingåker

”Redan de gamla vikingarna drack mjöd. Nu är det dags att återuppta den urgamla traditionen i Vi-ki-ngåker”, menar källarmästarparet Gun och Olle Stenberg på Hotell Vingåker – och öppnade på fredagskvällen en äkta engelsk pub. Inbjöd till tjuvstart kvällen innan med representanter för kommunen och dess olika organisationer och företag.