Nostalgi: Fredsgatan får lönnallé

Kuriren för 100, 50, 25 och 10 år sedan.

Lennart Pettersson borrar för lönnsättning på Fredsgatan. I bakgrunden ses bagaren Åke Bergström på Hembagarns.

Lennart Pettersson borrar för lönnsättning på Fredsgatan. I bakgrunden ses bagaren Åke Bergström på Hembagarns.

Foto: Arkivbild

Nostalgi2019-10-23 07:01

100 ÅR: HOTELL FÅR PILSNERUTSKÄNKNING

Länsstyrelsen har meddelat fröken Lydia Bergman tillstånd att tillsvidare intill utgången av år 1919 å järnvägshotellet i Katrineholm utskänka pilsnerdricka.

100 ÅR: TVÅ SÖKER TJÄNST VID BERGA SKOLA

En småskollärarinnetjänst vid Berga skola i Västra Vingåker sökes av fröken Elsa Gillström, Berga och fröken Beda Eriksson, Råda.

50 ÅR: SJÖN NÄSNAREN FÖRSVINNER

Sjön Näsnaren utanför Katrineholm håller på att försvinna. Om 100 år kommer den förmodligen att se ut som Vikasjön (soptippen) gör i dag. Växtligheten frodas och breder ut sig. Skulden till detta läggs på de närsalter som tidigare via avloppen har släppts ut i sjön.

50 ÅR: VINGÅKERSBORNA FÅR HÖJD SKATT

Även Vingåkers kommun tvingas höja skatten för 1970. Höjningen blir en krona. Eftersom kyrkan avser att höja med tio öre till 80 öre och landstinget redan höjt med en krona stiger kommunalskatten för Vingåkersborna del med 2:10.

50 ÅR: FREDSGATAN FÅR LÖNNALLÉ

Fredsgatan i Katrineholm har nyligen fått förnämlig körbana mellan Malmgatan och Kullbergska sjukhuset. Just nu skärs drygt kvadratmeterstora stycken upp i asfalten på gångbanorna för nyplantering av allé. "Vi ska plantera 50 träd vid tre kvarter" säger stadsträdgårdmästare Sven Andersson.

25 ÅR: SCHYMAN ANGRIPER KURIREN

Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman går till häftigt angrepp mot KK i EU-debatten. "Katrineholms-Kurirens uppfattning är anmärkningsvärd, snål och intolerant", skriver Gudrun Schyman, som särskilt retat upp sig på KK:s ledarkommentar om förra veckan EU-debatt i riksdagen.

25 ÅR: FÄRGEN FÖLL INTE KÖPAREN I SMAKEN

Prästgårdsförsäljningen i Stora Malm sprack då köparens inte gillade husets färg. Köparens underskrift var det enda som saknades för att affären skulle vara klar. "Det är klart att det luktar undanflykt", säger Roland Östlund, ordförande i Stora Malms kyrkoråd.

10 ÅR: HUNDRATALS KOSTYMER STALS VID INBROTT

Flera hundra kostymer salts vid ett inbrott i Vingåkers factory outlet natten till i söndags. Inbrottet upptäcktes vid 10-tiden på söndagen då personalen kom till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!